Паника због заједничке патроле српске војске и КФОР-а на административној линији

© Tanjug / Зоран ЖестићВојници КФОР на језеру Газиводе
Војници КФОР на језеру Газиводе - Sputnik Србија
Пратите нас
„Припадници КФОР-а из Регионалне команде Исток спровели су синхронизовану патролу са колегама из Војске Србије на административној линији у близини села Ходоновце, у општини Каменица“, саопштио је КФОР. Овиме је решена бура која од синоћ траје у косовским медијима о „упаду 11 припадника српске жандармерије“ у село Карачево, преноси портал Коссев.

Након што је посланик Самоопредељења Мефаиљ Бајћиновци објавио синоћ видео запис из Карачева код Каменице са тврдњом да је српска жандармерија наводно ушла у ово место, позивајући косовске безбедносне институције да „хитно реагују у циљу заштите грађана, суверенитета и територијалног интегритета Косова“, косовски медији су извештавали о тој ситуацији.

Поједини медији објавили су и обавештење са Фејсбук странице под називом „Ослободилачка војска Косова“, која је позвала на сутрашњи одлазак и протест у Карачеву уз упозорење да уколико „држава Косово не предузме мере за оно што се дешава у Карачеву, онда могу добити одговоре као 1998-1999″.

Село Карачево се налази у пограничној зони између Косова и централне Србије, у општини Косовска Каменица, у гњиланском крају, а пограничне линије у овом делу раније су регулисане између Републике Србије и БЈР Македоније.

Део пута ка овом селу налази се на територији централни Србије. Према Кумановском споразуму, не надзире га Косовска полиција, већ КФОР.

КФОР у саопштењу наглашава да од 2008. године, синхронизоване патроле КФОР-а и Војске Србије се рутински спроводе и то дуж административне линије, како би се обезбедила безбедност и осигурало да нема незгода. Из КФОР-а су навели да спроводе и заједничке патроле са косовским безбедносним организацијама у близини административне линије.

„КФОР сарађује са косовским безбедносним организацијама на целом Косову и са Војском Србије на административној линији између Косова и Србије. Административна линија се протеже на око 350 километара и није јасно означена на терену, нити је дефинисана природним и препознатљивим елементима терена, као што су реке или планински ланци, већ је само истакнута на картама“, навео је КФОР.

Током обављања својих активности, синхронизоване патроле морају прилагодити своје руте теренским ограничењима, навели су у саопштењу.

„То подразумева да се синхронизоване патроле КФОР-ВС крећу дуж административне линије са одређеним степеном прилагођавања коју намеће терен. Међутим, ни у једном тренутку елементи синхронизоване патроле ВС нису одвојени од припадника КФОР-а, и то је био случај и овог пута“.

У саопштењу су поручили да ће КФОР наставити да сарађује са свим странама на јачању сарадње – и са Косовским безбедносним организацијама и Војском Србије, а у складу са својим мандатом сходно резолуцији 1244 Савета Безбедности Уједињених нација из 1999 и војнотехничког споразума из исте године.

Хоти: Нема потребе за помпезним изјавама и посетама без да знате шта се догодило

Након КФОР-а огласио се и косовски премијер Авдулах Хоти. Потврдио је да је и он и косовски министар унутрашњих послова био у контакту са КФОР-ом, као и са градоначелником Каменице, те да су разјаснили ситуацију, обећавши ускоро „конкретне мере безбедносних институција Косова“ у координацији са међународним, а то подразумева и заједничке патроле.

„Безбедност Косова не може нико да угрози. Нема места паници, нити потребе за помпезним изјавама и парадама, а да при том, немате појма како се догађај десио“, поручио је Хоти на Фејсбуку.

Тврди да су „границе Косова, међународно обезбеђене и признате од стране најмоћнијег и најдемократичнијег дела света“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала