Гејтс против Трамповог захтева: Мајкрософту се спрема чаша отрова

© AP Photo / Jim UrquhartБил Гејтс
Бил Гејтс - Sputnik Србија
Пратите нас
Бил Гејтс, оснивач Мајкрософта, побунио се против захтева администрације америчког председника Доналда Трампа да америчка компанија купи кинеску платформу Тик-ток, назвавши могућност куповине „чашом отрова за Мајкрософт“.

Гејтс. који је тренутно сасветник у Мајкрософту, пошто је 2014. напустио место генералног директора, то је рекао у интервјуу за „Вајерд“.

Тик ток - Sputnik Србија
Kада америчке компаније шпијунирају друге, то је у реду, али ако то чини Тик-ток — диже се узбуна

Он је упозорио да „није једноставно бити велики у бизнису друштвених медија“ и додао да је „добро када у том послу постоји конкуренција“.

„Ако нам Трамп убије главног конкурента, то ће бити прилично бизарно“, рекао је Гејтс.

Амерички председник Доналд Трамп је прво најавио да ће забранити Тик-ток у Америци, а потом „омекшао“ став констатацијом да нема ништа против тога да Мајкрософт купи Тик-ток, али да то мора бити завршено за 45 дана.

Он је то објаснио оценом америчких безбедносних званичника да би апликација у власништву кинеске компаније „БајтДенс“ могла да се користи за прикупљање личних података Американаца за рачун кинеске државе, иако су Кинези то демантовали и најавили да им је намера да и даље остану на америчком тржишту.

Гејтс је Трампову наредбу да Тик-ток буде продат америчкој компанији назвао „чудном“, посебно што се захтева да део новца буде предат федералним властима. Додао је да ће Мајкрософт морати да се избори са тим.

Званичници Мајкрософта потврдили су да планирају куповину Тик-тока у Аустралији, Канади, САД и на Новом Зеланду, те да је рок 15. септембар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала