„Примамљиве мете“: Американци немају чиме да заштите своје сателите

© WikipediaКомуникациони сателит Јамал 601
Комуникациони сателит Јамал 601 - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка покушава да доведе у ред свој космички систем, јер није ништа успешнија од конкурентских истраживања у космосу, што представља опасност по њену националну безбедност.

После догађаја у коме је Москва оптужена да је тестирала оружје против сателита, у Америци су решили да се озбиљно посвете овој теми, пише „The Hill“.

Американци сматрају да нови руски системи могу да униште сателите, који се налазе близу земљине орбите. Они, очигледно, заостају за Русијом, па се зато претензије упућују на њену адресу. Како наводи лист, амерички генерал-пуковник Девид Дептула је предложио Вашингтону да „погледа истини у очи“. Сматра да Америка мора да има одрешене руке како би обуздавала или уништила потенцијалне противнике на земљиној орбити. Међутим, тај се план неће остварити.

Свемир - Sputnik Србија
Да ли је сателит НАСА ухватио ванземаљску коцку већу од Земље 10 пута

Ради се о томе што је производња америчких сателита везана за националну безбедност, а она прилично заостаје, како констатује амерички генерал.

Многи системи су настали још у време „хладног рата“, застарели су и нису погодни за данашњу стратегију.

Исто мишљење има и генерал и начелник стратешке команде оружаних снага Америке Џон Хајтен.

Он сматра да њихови сателити сада представљају „примамљиве мете“ за противнике, а ако они буду уништени, проћи ће десетине година да се замене.

Дептула наводи кључне проблеме које би требало решити, a пре свега финансирање космичких снага. Према генераловом мишљењу сума коју је издвојила Бела кућа, а то је 15,5 милијарди долара, није довољна да се адекватно одговори претњама. Треба укинути ограничења која се тичу повећања персонала, јер космичким снагама недостају специјалисти. Потребно је и објединити све структуре које су повезане са космичким програмом. Према мишљењу генерала, ако Вашингтон чека да Русија и Кина ојачају своје снаге у космосу, то ће га скупо коштати.

Прочитатајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала