Рогозин: Прави наручилац Маскових сателита ─ Пентагон

© NASA . Egon FilterТрагови сателита изнад Бразила
Трагови сателита изнад Бразила - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон је прави наручилац сателитског система у ниској орбити „Старлинк“, који је распоредила компанија Илона Маска „Спејс икс“, систем ће америчким специјалним снагама омогућити комуникацију у било којој тачки света, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

„Шта значи изјава колега из Сједињених Америчких Држава да они ову нискоорбиталну групу (’Старлинк‘) праве како би обезбедили четири одсто Земљине територије, која није обухваћена земаљским интернетом? Значи, због четири одсто они троше милијарде долара да би разместили тај систем? Потпуна глупост“, рекао је Рогозин за програм „Личне везе“ на Јутјубу.

Рогозин је истакао да Пентагон управо и прави систем који ће његовим специјалним снагама омогућити сталну комуникацију у било ком делу операције и обезбеђивати рад беспилотних система – копнених и ваздушних.

„То може да прође само код дилетаната – тај ентузијазам, фармерке, Маск итд. За нас је то, у принципу, прилично грабежљива, паметна, моћна, високотехнолошка америчка политика, која користи сав тај ентузијазам да, пре свега, промовише своје војне интересе“, истакао је Рогозин.

„Старлинк“ је сателитска мрежа нове генерације која може да омогући широкопојасни приступ интернету становницима Земље. Реализација пројекта почела је у фебруару 2018. године. Планирано је да се лансира око 42 хиљаде сателита (до данас је у орбиту лансирано око 600). Компанија „Спејс икс“ проценила је да ће трошкови пројекта износити 10 милијарди долара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала