Грчка тражи хитан самит ЕУ о Турској

© Фото : pixabayГрчка застава
Грчка застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчка тражи хитан самит Европске уније о Турској, објавила је канцеларија грчког премијера Киријакоса Мицотакиса.

То је затражено после доласка турског брода за истраживање налазишта нафте и гаса у спорну зону у источном Средоземљу што је поново појачало тензије између две земље.

Грчка и Турска су распоредиле ратне бродове у источном Средоземљу, где је Турска поново послала брод за истраживање енергетских ресурса. Грчка каже да се та област преклапа с њеним епиконтиненталним појасом.

Атина је јуче оценила да Анкара угрожава мир слањем истраживачког брода што је "нова озбиљна ескалација" и указала на "дестабилизирајућу улогу" Турске, преноси Б 29

"Грчка неће прихватити никакву уцену и браниће свој суверенитет и своја суверена права", навело је Министарство спољних послова после састанка шефова Оружаних снага који је хитно сазван.

Грчка Ратна морнарица данас је локализовала турски брод југоисточно од острва Крита, а прати га турска флотила уз надзор грчких ратних бродова.

Турска је раније навела да ће брод обављати претраживања од 10. до 23. августа у великој зони између Крита - на југу Грчке, и Кипра - у источном делу Средоземног мора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала