Од куће до шатора: Како ће бити организована школска година широм света и код суседа

© AFP 2023 / MARTIN BUREAU Ђаци у учионици-илустрација
Ђаци у учионици-илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пандемија вируса корона утицала је на то да се многе земље још нису одлучиле како ће изгледати настава у ванредним околностима. Многи ће сачекати још који дан да виде каква ће бити епидемиолошка слика, па се определити између више модела — од прижељкиваног у учионици, па до наставе на отвореном, под шаторима.

РУСИЈА

Нова школска година у Русији почиње 1. септембра и биће организована на уобичајен начин, с пуним радним временом, уз поштовање свих безбедносних мера уведених због пандемије вируса корона, најавио је министар образовања Сергеј Кравцов.

Он је напоменуо да ће ношење медицинских маски у затвореном простору бити обавезно, а да ће часови физичког васпитања бити одржавани напољу.

„Припремамо се за уобичајени начин рада свих школа, али ако епидемиолошка ситуација у овој или оној општини то не дозволи, онда ће здравље деце, наставника, родитеља бити на првом месту“, рекао је Кравцов, напоменувши да тренутно нема разлога за забринутост.

Министарство просвете и Министарство здравља су се договорили да медицински радник буде присутан у свакој школи од 1. до 14. септембра.

НЕМАЧКА

Летњи распуст у шеснаест немачких савезних покрајина почиње у различито време, у периоду од јуна до септембра, како не би сви у исто време кренули на одморе. Тако је нова школска година већ почела у покрајини Мекленбург-Предња Померанија.

У 563 школе, 152.700 ђака од понедељка до петка имају „нормалну“ школску наставу, најмање четири или пет часова дневно. Поново су дозвољени чак и часови музичког и физичког.

Строга хигијенска правила у школама, која важе у читавој земљи, требало би да спрече ширење пандемије. Између осталог, учионице се проветравају после сваког часа, гелендери на степеницама не смеју да се додирују, важно је прати руке, средства за дезинфекцију се користе у посебним случајевима — не прскањем, већ додавањем у воду за чишћење. Ношење маски није обавезно, а наставно особље може бесплатно да се тестира на вирус корона.

Време почетка наставе неће бити исто за све. Сваки разред ће имати своје просторе у школским двориштима, гардероби и кантини. План је да, уколико до заразе дође, само један разред мора да иде у карантин, док би други наставили да иду у школу.

Онлајн настава или „настава на даљину“ би требало да буде изузетак и то тамо где нема довољно наставница и наставника који могу да предају у школама, зато што спадају у ризичну групу.

АУСТРИЈА

Нова школска година у Аустрији почеће нормално и без маски на настави. Средином месеца биће објављен коначни план, али је ресорни министар већ најавио да жели нормалан почетак школске године у септембру.

© Depositphotos.com / ArturVerkhovetskiy / Сви би ипак, уз мере предострожности, најрадије да виде ђаке у школским клупама.
Од куће до шатора: Како ће бити организована школска година широм света и код суседа  - Sputnik Србија
Сви би ипак, уз мере предострожности, најрадије да виде ђаке у школским клупама.

За разлику од последња два месеца протекле школске године, када су разреди подељени и одржана сменска настава, од септембра би сва деца требало поново истовремено да прате наставу, као у нормалним условима.

Рестрикције ће се применити само ако нови „систем семафора“, који приказује стање „заражености“ општине, пређе са зеленог на жуто, наранџасто или црвено светло, које ће значити да у тој општини школе затварају врата и прелазе на учење од куће.

АМЕРИКА

У школама које ће ове јесени у Америци изводити наставу у учионицама, од ученика ће се захтевати или ће им се барем „снажно предлагати“ да користе маске, уз неопходно проветравање просторија.

Неки, укључујући секретарку за образовање Бетси Девос, кажу да би решење могла бити настава напољу, што се радило у доба епидемија туберкулозе и грипа раних 1900-их, чак и по хладном времену. Вирус корона се мање ефикасно шири напољу и лакше би се организовало да ђаци седе на по два метра један од другог.

Неколико школа на североистоку САД је купило велике шаторе за свадбе и планирају да их употребе за наставу на отвореном до новембра.

Школе широм САД имају сличне проблеме — стара климатизација и грејање, вентилација која не ради добро или уопште зато што су одржавање и замена одлагани због малих школских буџета.

РЕПУБЛИКА СРПСКА

Нова школска година у Републици Српској почиње 1. септембра, а поред наставе у школи, предложена је и комбинована настава делом у школским клупама, а делом и онлајн. О моделу ће одлучити Влада Српске средином августа у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Од куће до шатора: Како ће бити организована школска година широм света и код суседа  - Sputnik Србија
Настава на даљину ће бити примењена само у случају погоршања епидемиолошке ситуације.

ФЕДЕРАЦИЈА БИХ

И у Федерацији БиХ још траже решења, а кантонални министри су изнели предлоге за различите модалитете одвијања наставе у септембру.

Један је да у потпуности поново заживи класичан модел наставе, постоји и опција мешовитог модела у којем ће само ученици нижих разреда имати наставу у школи, а сви други онлајн. Ту је и смањивање броја ученика у разреду и рад у мањим групама, како би се могли испоштовати инфраструктурни капацитети школе и заштита ученика. Опција је и наставак онлајн наставе у септембру ако се епидемиолошка ситуација погорша.

ЦРНА ГОРА

Национално координационо тело за заразне болести (НКТ) Црне Горе препоручило је Министарству просвете и Институту за јавно здравље да припреме и дефинишу претпоставке за почетак школске године у редовном термину и у пуном капацитету.

„Похађање наставе, боравак у школи и предшколским установама имају незамењиву образовно-васпитну улогу. Стога је потребно правовремено припремити јасне препоруке како би се на здравствено безбедан начин омогућило редовно одвијање активности у свим школским и предшколским установама у држави“, саопштило је то тело које је дозволило окупљања до 100 лица на отвореном, а у затвореном до 50.

ХРВАТСКА

Како ће изгледати нова школска година и хоће ли на јесен у школским клупама седети сви или само неки ученици или ће учионице поновно бити празне, чека се одлука министра образовања, а школе се спремају за три могућа сценарија.

Први модел је и најпожељнији: настава уживо и повратак свих ученика у школске клупе, а настава на даљину према потреби и за одређене групе ученика.

Други, мешовити модел, комбинација је наставе уживо и на даљину. Не би сви истовремено имали наставу у школи, а приоритет би требало да имају ученици нижих разреда и матуранти. За остале су могуће измене седмицу по седмицу.

Трећи модел је настава на даљину.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала