Лавров: Нема краја америчким санкцијама „Северном току 2“

© Фото : Maxim ShemetovЛого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску
Лого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не намеравају да прекину да уводе једностране рестриктивне мере, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, коментаришући одлуку САД о санкцијама против „Северног тока 2“.

„Сматрамо незаконитим екстратериторијалне санкције, као и једностране санкције којима, нажалост, не прибегавају само Сједињене Америчке Државе него и Европска унија. За разлику од Сједињених Америчких Држава, Европска унија, намећући своје једностране санкције, истовремено се уздржава од њихове екстратериторијалне примене. Сједињене Америчке Државе овде не виде ни црвену линију, ни крај“, рекао је Лавров на конференцији за штампу након састанка са немачким министром спољних послова Хајком Масом у Москви.

Он је додао да Сједињене Америчке Државе теже „без икаквих дипломатских формализација, само једном циљу: да имају могућност и право да чине све што желе како у светској политици, тако и у светској економији“.

Наставак контаката

Лавров је додао да Русија наставља контакте са САД без обзира на претње санкцијама „Северном току 2“, јер прагматичност захтева одржавање контаката.

„Врло добро видимо како Вашингтон оперише на међународној сцени, не устручавајући се никаквих метода, што потврђује и ситуација око 'Северног тока 2'“, навео је министар.

Шеф руске дипломатије истакао је и да учесници изградње гасовода одлучни у томе да пројекат буде завршен и постоје основе да се сматра да ће то бити урађено у најскорије време.

Проблеми са завршетком гасовода

Раније је немачка компанија „Унипер“, један од европских партнера „Северног тока 2“, саопштила је да сматра да постоји могућност да би пројекат изградње гасовода, због очекиваних нових америчких санкција, могао да буде одложен или да се уопште не заврши.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније. 

Амерички Стејт департмент раније је укључио „Северни ток 2“ и „Турски ток“ у пројекте којима могу бити уведене санкције. Према речима америчког државног секретара Мајка Помпеа, пројектима ће бити уведене ограничавајуће мере које су предвиђене Законом о борби против америчких противника путем санкција.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала