Људски век све краћи: Истраживање показало шта је највећи ризик по здравље, а није вирус

CC0 / pixabay / Загађен ваздух
Загађен ваздух - Sputnik Србија
Пратите нас
Загађење ваздуха смањује животни век људи на Земљи за око две године, показало је истраживање у ком се истиче да је лош квалитет ваздуха „највећи ризик по здравље људи“.

Аутори Индекса квалитета живота и ваздуха (Air Quality Life Index, AQLI) наводе да ће када проблем са вирус корона буде стављен под контролу, остати други још опаснији - загађење ваздуха. По њиховим подацима загађење ће довести до тога да милијарде људи широм света буду све болеснији и имају краћи живот.

Складиште пуно пластичног отпада - Sputnik Србија
Пластика штети плућима, срцу, плодности: Откриће чувеног српског генетичара Миодрага Стојковића

Готово четвртина светског становништва стиснула се у четири јужноазијске земље, које су уједно и међу најзагађенијима – Индији, Бангладешу, Индији, Непалу и Пакистану.

У Индији и Бангладешу загађење је толико високо да ће у појединим регијама скратити живот тамошњег становништва скоро за деценију.

Иако су места попут Сједињених Држава, Европе и Јапана успела да побољшају квалитет ваздуха, загађење и даље траје и скраћује живот грађана у просеку две године у читавом свету.

„Претња вирусом корона озбиљна је и заслужује сваку пажњу која јој се и придаје, али и схватање колико је ситуација са загађењем ваздуха озбиљна и улагање сличне енергије у решавање тог проблема омогућило би милијардама људи да воде дужи и здравији живот“, рекао је Мајкл Гринстон са Института за енергетску политику на Универзитету у Чикагу и један од истраживача AQLI, преноси „ScienceAlert“.

Неколико студија је показало да је изложеност загађењу ваздуха такође кључни фактор ризика ковида 19, а Гринстон је позвао владе да дају приоритет квалитету ваздуха након пандемије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала