Мас: Немачко-руски односи и сувише важни да би били препуштени судбини

© REUTERS / ALKIS KONSTANTINIDISНемачки министар спољних послова Хајко Мас
Немачки министар спољних послова Хајко Мас - Sputnik Србија
Пратите нас
Односи Немачке и Русије су и сувише важни да би били препуштени судбини, изјавио је шеф немачке дипломатије Хајко Мас уочи одласка у Москву.
„Немачко-руски односи су и сувише важни да би били препуштени судбини. То је истинито, тим пре што пандемија вируса корона још више отежава директан контакт између Немаца и Руса. Добићемо дугорочне резултате само уколико Москва буде умешана у важна међународна питања. То се подједнако односи и на ситуацију на истоку Украјине, Либију и Сирију“, рекао је Мас, а пренело немачко Министарство спољних послова.

Он је истакао да понашање Русије такође игра кључну улогу у контроли над наоружањем.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас - Sputnik Србија
Немачки министар: Решење сукоба у Сирији, Либији и Украјини немогуће без Русије

Према речима немачког министра иностраних послова, „тамо, где постоји потреба за појашњењем, најбоље је тражити отворен разговор“.

Блокада Лењинграда ─ страшан ратни злочин Вермахта

Мас се осврнуо и на период блокаде Лењинграда, рекавши да је тада Немачка починила страшан злочин над народом Русије и додао да ће, након радне посете Москви, отићи у Санкт Петербург. 

„Блокада Лењинграда од стране немачког Вермахта окончана је пре 75 година. То је страшан ратни злочин против руског народа, за који је Немачка одговорна, а који ми никада не треба да заборавимо. Пре око годину дана, са руским колегом сам се договорио о хуманитарном гесту који би био од користи преживелима у блокади. Драго ми је што то напокон добија облик, захваљујући подршци болнице за ветеране“, рекао је министар.

Данас се у Москви одржавају преговори шефова руске и немачке дипломатије Сергеја Лаврова и Хајка Маса. Министарство иностраних послова Русије саопштило је раније да ће Лавров и Мас у уторак дискутовати о бројним међународним питањима, укључујући сукоб у Украјини, либијску кризу, као и актуелну ситуацију у Сирији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала