Руски доктор: Вакцина против вируса корона – једноставна као и све што је генијално

© Фото : RDIF press serviceПроизводња прве вакцине против вируса корона
Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик главног доктора одељења за анестезиологију и реаниматологију московске Градске клиничке болнице број 52 Сергеј Царенко у свом ауторском чланку навео је да је руска вакцина против вируса корона „једноставна као и све друго што је генијално на свету“, а његов чланак преносимо у целости.

Ми доктори, постигли смо успех у лечењу пацијената од вируса корона користећи моноклонска антитела, стероиде, као и противвирусне препарате. Оболели су мање умирали, међутим у случајевима тешких обољења били смо принуђени да их шаљемо на респираторе. У просеку шест до осам од десет људи умирали су од нозокомијалне инфекције. Те пацијенте спасли би нови антибиотици, али да би њих развили потребне су године и године.

Постоји и други пут, заштитити људе од заразе вируса короном. Тај пут је добар у сваком смислу – човек остаје здрав и никога неће заразити. Што је више отпорних људи, то ће већи бити имунитет у друштву, самим тим ће и наступити крај епидемији.

Тренутно се отпорност на болест стиче само у случају да је тај човек прележао болест. Међутим, постоји и безбеднија опција – имунизација, тим пре што постоји ефикасна и безбедна вакцина коју су направили стручњаци са института „Гамалеј“. Тај институт у микробиолошком друштву може се успоредити са „Мерцедесом“ у аутоиндустрији.

Познајем академике Александра Гинцбурга и Дениса Логунова из тог Института већ пуно година. Заједно са њима развијамо нове методе борбе против већ познатих бактерија. Поред тога, тај институт је већ направио вакцине против еболе и МЕРС-а. Не само да су их направили, већ су развили безбедни и ефикасни начин њиховог прављења – векторски.

На безопасан за човека вирус, као на ракету-носача, качи се комадић вируса корона и убацује се у људски организам. Како би се осигурао успех, три недеље касније убацује се још један комадић корона вируса на другом безопасном аденовирусу. Као резултат добијамо да се на оба та аденовируса формира нешто слабији имунитет, иако организму то није потребно, док се на вирус корона ствара стабилна и поуздана имунолошка заштита.

Једноставно, као и све друго на свету што је генијално. Нико на свету сем наших научника није смислио нешто толико софистицирано. У свету се развија још неколико таквих векторских вакцина, али ни једна није по принципу две „ракете-носача“.

Вакцина је већ испитана на добровољцима, а међу првима су били научници института „Гамалеј“. Као грађевинари који стану испод моста који су сазидали док по њему иде први воз. Након тога, вакцина је испитана на добровољцима и војницима – није било ни једног случаја компликације, а сви су развили јак имунитет.

Није ни чудо што се у медијима појавило мноштво критике, од измишљотина да је технологија украдена до псеудонаучних тврдњи да се здравствено стање добровољаца након вакцинације погоршало. Главно питање је ко финансира ту медијску кампању? Ко финансира те „независне сртучњаке“? А одговор је једноставан – произвођачи других вакцина који каскају за Русијом.

Осим тога, ту кампању финансирају и произвођачи разноразних препарата, међу којима има и оних који јесу ефикасни, али само у случају лаких коронавирусних обољења, али не треба заборавити да сви ти препарати имају и подоста контраиндикација.

Нама, докторима, срамно је посматрати ту покварену схему. Ми не можемо да дочекамо тренутак када ће пацијенти са вирусом корона престати да нам пристижу како би могли да се позабавимо другим болестима, будући да због пандемије ништа друго не стижемо.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала