Сазнајемо: Највећа ауто-мото литија креће из Београда до Црне Горе

© Sputnik / Небојша ПоповићАуто-литија из Куча до Подгорице
Ауто-литија из Куча до Подгорице - Sputnik Србија
Пратите нас
Ауто-мото литија у знак подршке грађанима Црне Горе који протестују против усвајања Закона о слободи вероисповести 23. августа креће из Београда и ићи ће скоро до границе са Црном Гором, најављује Жељко Чуровић, председник савеза Срба из Црне Горе са седиштем у Београду.

Грађани ће се окупити 23. августа у седам сати ујутру на паркингу испред београдског Центра „Сава“, а до 13 часова би требало да стигну до манастира Куманица, који се налази скоро на самој граници између Србије и Црне Горе. Тамо ће се окупљенима обратити епископ милешевски, г. Атанасије (Ракита), по чијем се благослову литија и одржава, представници завичајних удружења, а организован је и културни програм, напомиње Чуровић.

Заинтересованих грађана, осим из Београда, има и из других српских градова, додаје он. Неки, као они из Војводине, прикључиће се литији у Београду, а остали ће се придружити успут.

Савез Срба из Црне Горе организатор је и носилац манифестације.

„Наш је циљ да припомогнемо и да дамо подршку заштити не само Српске православне цркве, већ и заштити грађанских права у Црној Гори. Овог пута су угрожена грађанска права Срба, сутра могу бити угрожена права других народа или националних мањина. Ми стојимо у заштити онога што јесте људско“, објашњава Чуровић.

Од манифестација подршке Српској православној цркви, како наш саговорник каже, нико не треба да се плаши.

„Мислим да је доста подела на овим просторима. Та флоскула о великој Србији нема никакве везе са нама, а уопште ни са Србима. Ми смо једнокрвна браћа, а то што је неко примио другу веру, не мора да значи да смо различити и да нам неко увек баца кост да нас завађа. Ми само хоћемо да упутимо једну јаку поруку свим грађанима Црне Горе, не само Србима. Наравно да нам је на души и срцу да се обратимо нашој браћи, рођацима, комшијама пријатељима Србима да изађу на изборе, јер 30. августа јесте ’дан де‘. Ако остане као што је до сада, сутра ће бити угрожена нека друга групација у Црној Гори“, каже наш саговорник.

Због тога Чуровић апелује на све да на предстојећим изборима гласају против режима, не само за српску опцију, како каже, да на власт дођу „нормални људи који ће пружити руку помирења, и међу Србима, и међу Црногорцима, и међу муслиманима, и међу Албанцима“.

Дошло је време Његошеве Црне Горе и Црне Горе Марка Миљанова, а пролази време трговине националним и верским осећањима зарад стварања атмосфере страха.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала