Спутњик трага за својим фоторепортером несталим у Минску

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOПолицијске јединице на метро станици Немига у Минску
Полицијске јединице на метро станици Немига у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Представништво међународне информативне агенције „Русија севодња“ у Минску предало је руској амбасади информације о фоторепортеру Иљи Питаљеву, који је у понедељак увече нестао у белоруској престоници.

Уколико је фоторепортер у притвору, претпоставља се да се информације о њему неће појавити пре уторка ујутро на одговарајућим списковима.

Питаљев није долазио у болницу хитне помоћи, где довозе повређене у масовним протестима, сазнаје Спутњик у медицинској установи.

Припадници полиције хапсе демонстранте на протестима у Минску - Sputnik Србија
Захарова о хапшењу руских новинара у Минску: Није братски тући пендреком по глави

Како је саопштено у понедељак, Питаљев, који прати догађаје у Минску, престао је да се јавља на телефон у понедељак око 18 часова, а у то време је са колегама био у близини хотела „Белорусија“, недалеко од места где су се демонстранти планирали да се окупе. Од тада се сваки контакт с њим губи.

Подсетимо, у Белорусији су у недељу одржани председнички избори на којима је победу однео председник државе Александар Лукашенко. Након затварања бирачких места у више белоруских градова почели су масовни протести. Демонстранти у центру Минска поставили су барикаде од канти за смеће. Полиција је на њих испалила сузавац, водене топове и светлосне гранате и потиснула демонстранте из центра града.

© Sputnik / Ilia Pitalev / Уђи у базу фотографијаПротести у Минску
Спутњик трага за својим фоторепортером несталим у Минску - Sputnik Србија
Протести у Минску

Међу ухапшеним новинарима на протестима у Минску су и новинари агенције Спутњик Белорусија, телевизије „Дожд“ и видео-агенције „Раптли“. Агенција Спутњик Белорусија раније је јавила да је њен дописник Евгеније Олејник приведен и претучен након нереда у Минску. Новинар се рано јутрос враћао кући након што је припремио материјал о повређенима у хитној помоћи. Такође, главна уредница листа „Дејли сторм“ Алена Сивкова саопштила је раније Спутњику да је полиција тукла новинаре приликом хапшења.

Зграда МИП Русије - Sputnik Србија
Лавров лично решава питање ухапшеног новинара Спутњика у Минску

Руски новинар Семјон Пегов, који је ухапшен у Минску током протеста, пуштен је на слободу, саопштио је у понедељак амбасадор Русије у Белорусији Дмитриј Мезенцев. Поред њега, ослобођени су и дописници листа „Дејли сторм“ Антон Старков и Дмитриј Ласенко.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала