Тужилац саслушао тројицу свештеника и председника Црквене општине због литије у Херцег-Новом

© Sputnik / Небојша ПоповићЛитија у Тивту
Литија у Тивту - Sputnik Србија
Пратите нас
Тројица херцегновских свештеника, као и председник Црквене општине саслушани су у Основном државном тужилаштву због литије која је одржана 21. јуна.

Тужилаштво је саслушало свештенике Николу Тодоровића, Зорана Миљанића и Драга Пешикана, као и Зорана Лазаревића, председника Црквене општине топаљско-херцегновске, у својству грађана, објавила је Митрополија  црногорско-приморска.

Испред тужилаштва су се окупили грађани, како би поново подржали свештенике и поручили да не дају светиње.

Митрополит Амфилохије у цркви у Бијелој код Херцег Новог - Sputnik Србија
Посљедњи лицемјерни покушај власти Црне Горе да сломи Митрополију

Зоран Лазаревић је казао да је тужилац хтео да се додатно обавести о детаљима и чињеницама у вези са молебаном и литијом који су одржани 21. јуна.

„Саопштили смо да сматрамо да у нашим радњама нема елемената кривичног дела које би потенцијално могло да нам се ставља на терет, нити су постојале правне околности које омогућавају да то дело постоји у том тренутку“, казао је Лазаревић, поткрепљујући то и чињеницом да је тада постојала наредба о престанку епидемије у Црној Гори, што је и био разлог окупљања већег броја људи.

Казао је да су он а и свештеници суштински поновили изјаве које су те ноћи, 21. јуна после литије, дали полицији.

Отац Никола Тодоровић је казао да „свештеници служе Господу, Светом Василију и свом народу, поштујући мере земаљских закона, али пре свега мере закона Божијих те да неће одступити док се не повуче закон који управо то скрнави“.

„Ремети наше елементарно право да будемо људи Божији, да бранимо своје светиње. Не можемо да пристанемо на тај срамни закон. Ми идемо до краја да одбранимо своје светиње, своју Цркву, да одбранимо своје достојанство, част и морал, веру наших предака, своју веру и завет који смо дали за будућност наше деце. На томе трагу остајемо непоколебљиви: Не дамо светиње“, поручио је свештеник Тодоровић.

Отац Зоран Миљанић рекао је да су доведени у позицију грађана другог реда, али да ће тако добити још већу снагу.

Митрополија црногорско-приморска СПЦ. - Sputnik Србија
Митрополија: Тешко је живети у земљи где законе најмање поштују они који их доносе

„Снагу која није од овога света, снагу која се мери Јеванђељем. Господ каже да се сила Божија у немоћи показује, и да се ми са позиције те блажене немоћи наше, коју допуњава благодат Божија, боримо за једно боље друштво, нове законе, где ће човек у хитању ка Богу своме на неки начин, донети и сачувати људско достојанство. Наша порука и порука борбе за светиње јесте да ћемо се ми до краја на челу са нашим Господом Богом борити за све вас, за људско достојанство, за коначно спасење човека: Не дамо светиње“, рекао је он.

Протојереј Драган Пешикан је нагласио да су се свештеници одазвали позиву државног тужиоца да дају изјаве, у којима су рекли да нису криви, да са својим народом бране Цркву Божију и то ће радити до краја те да је то њихова дужност.

„Овај народ је права Црна Гора која је вековима водила борбу за слободу. Да Бог подари свима вама, свом нашем народу који брани своју Цркву, мир, здравље, спасење и сачува сав народ Црне Горе од свих болести“, казао је отац Драган и појаснио да су најтеже духовне болести, када неко прогони Цркву Божију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала