Белоруски председнички кандидати за поништавање резултата избора

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаПребројавање гласова на председничким изборима у Белорусији
Пребројавање гласова на председничким изборима у Белорусији - Sputnik Србија
Пратите нас
Двоје председничких канидата на изборима у Белорусији, Ана Канопацка и Андреј Дмитријев, саопштили су да ће се жалити на резултате избора Централној изборној комисији и тражити поновно пребројавање гласова.

Канопацка је за Спутњик изјавила да је припремила жалбу ЦИК-у у којој се захтева да се избори за председника земље прогласе неважећим.

„Мој став је да захтевам да се избори прогласе неважећим у целој земљи, без обзира на резултате које је објавила Централна изборна комисија. Данас подносим жалбу као председнички кандидат“, објаснила је она.

Председнички кандидат Дмитријев саопштио је да је, такође, упутио жалбу Централној изборној комисији у којој не признаје резултате избора и захтева поновно пребројавање гласова.

„Према подацима којима располажемо, у најмању руку би требало да буде одржан други круг, у који ће са великом предношћу ући Светлана Тихановска и Александар Лукашенко“, рекао је Дмитријев новинарима.

На питање Спутњика да прецизира да ли званично признаје резултате избора, он је истакао да их не признаје.

„Други круг је већ почео. Организовале су га саме власти лажима које смо још једном чули са телевизијских екрана. Други круг неће се одржати према закону о изборима 23. августа, али сам сигуран да ће га бити“, додао је политичар.  

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко који се налази на челу земље већ 26 година. Опозиција није признала резултате избора.

Увече истог дана, грађани незадовољни организацијом и резултатима гласања изашли су на улице, а масовни неодобрени протести настављају се трећи дан. Најтежа ситуација је у главном граду Минску где демонстранти праве барикаде и одбијају да се разиђу. За разбијање демонстраната  снаге безбедности користе водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Једна особа је погинула, а многи су због повреда хоспитализовани. Приведено је око пет хиљада људи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала