ЦИК Белорусије: Три председничка кандидата се жалила на изборне резултате

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПребројавање гласова на изборима у Белорусији
Пребројавање гласова на изборима у Белорусији - Sputnik Србија
Пратите нас
Централна изборна комисија Белорусије добила је од три председничка кандидата жалбе на резултате избора, саопштио је ЦИК за Спутњик.
„ЦИК је примио жалбе од (Андреја) Дмитријева, (Ане) Канопацке и (Светлане) Тихановске“, рекао је представник комисије.

Како је објаснио председнички кандидат Сергеј Черечењ, који је претходно изјавио да је поднео жалбу ЦИК-у, она је послата поштом.

Черечењ је прецизирао да је у случају Светлане Тихановске, која је након посете ЦИК-у напустила Белорусију, одлучено да жалбу поднесу њени пуномоћници. Међутим, ЦИК је одбио да прихвати жалбу од пуномоћника, позивајући се на чињеницу да жалбу мора да поднесе кандидат лично, па је и Черечењ своју жалбу у уторак увече послао поштом, рекао је саговорник Спутњика.

Раније је саопштено да су председнички кандидати на изборима у Белорусији Ана Канопацка и Андреј Дмитријев саопштили да ће се жалити на резултате избора Централној изборној комисији и тражити поновно пребројавање гласова.

Ситуација у Белорусији након избора

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко, који се налази на челу земље већ 26 година. Опозиција није признала резултате избора.

Увече истог дана, грађани незадовољни организацијом и резултатима гласања изашли су на улице, а масовни неодобрени протести настављају се трећи дан. Најтежа ситуација је у главном граду Минску, где демонстранти праве барикаде и одбијају да се разиђу. За разбијање демонстраната снаге безбедности користе водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Једна особа је погинула, а многи су због повреда хоспитализовани. Приведено је око пет хиљада људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала