Поново разбијене демонстрације у Белорусији /видео, фото/

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаПолиција на протестима у Минску
Полиција на протестима у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Четврте вечери у Белорусији грађани су узашли на улице да покажу незадовољство резултатима председничких избора у земљи. Овог пута, у значајно мањем броју. Ипак, и вечерас је било пуцњаве и употребе силе приликом разбијања демонстрација.

Већ у првим вечерњим сатима 12. августа почела су окупљања у центру Минска. Овог пута су то биле две колоне: једни су били присталице опозиције, а други лекари који су изашли да протестују због насиља које се последњих дана примењује приликом растеривања демонстрација.

Многи од демонстраната су носили цвеће као позив на прекид агресије. По традицији, аутомобили који су пролазили трубили су у знак подршке окупљенима.

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаМедицински радници протестују против насиља у Минску
Поново разбијене демонстрације у Белорусији /видео, фото/ - Sputnik Србија
Медицински радници протестују против насиља у Минску

Како наводе очевици, специјалне снаге су из сачмаре пуцале на људе у Минску који су са балкона говорили демонстрантима где да се сакрију. 

На крају је полиција растеривала демонстранте и хапсила их.

У белоруском граду Гомељу вечерас се, такође, окупило стотинак људи. Према писању белоруских медија, у Гомељу преминуо 25. годишњи мушкарац кога је полиција хапсила због учешћа на протестима. Истрага је у току.

© AFP 2023 / Sergei GaponПротести и нереди у Минску након председничких избора
Поново разбијене демонстрације у Белорусији /видео, фото/ - Sputnik Србија
Протести и нереди у Минску након председничких избора

Истовремено, портпаролка МУП-а Белорусије Олга Чемоданова саопштила је да је у граду Барановичи аутомобил покосио полицајца, што је други такав случај данас.

Она је истакла да су полицајци били принуђени да пуцају у точкове аутомобила како би зауставили преступника. Након тога је возач напустио аутомобил и побегао. Потрага за њим је у току.

Раније је 45. годишњи мушкарац ударио аутомобилом саобраћајаца, који је хоспитализован. Кривац је ухапшен.

Подсетимо, протести су почели 9. августа, одмах након објављивања прелиминарних резултата председничких избора на којима је победио Александар Лукашенко. Од тада, свако вече се у већим градовима Белорусије окупљају присталице опозиције, док их полиција растерује уз помоћ сузавца и шок бомби.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала