Милош Обилић убија и корону /фото, видео/

© Фото : Спутњику уступио Народни музејИван Мештровић "Глава Милоша Обилића" 1908.
Иван Мештровић  Глава Милоша Обилића  1908. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Народни музеј у Београду представио је нову серију маски за заштиту од вируса корона с мотивима уметничких дела која се чувају у овој националној установи културе.

Заштитне маске у употреби су од 11. марта од када је проглашена пандемија вируса корона. Почетак пандемије обележила је несташица, али и различита тумачења о неопходности њиховог ношења, да би се коначно потврдила обавеза коришћења маски као превентивна мера.

© Фото : Спутњику уступио Народни музејАлександар Дероко "Париски метро" 1968.
Милош Обилић убија и корону /фото, видео/ - Sputnik Србија
Александар Дероко "Париски метро" 1968.

Тако су у употребу ушле и платнене, вишекратне маске, које се шију, а Народни музеј у Београду дошао је на занимљиву идеју, зашто на лицу не носити уметничко дело.

Урадио је маске са мотивима уметничких дела које музеј чува. Међу најпопуларнијим је маска са мотивом дела Ивана Мештровића — лик Милоша Обилића из 1908. године, каже за Спутњик Лидија Хам из Народног музеја.

© Фото : Спутњику уступио Народни музејАлбрехт Дирер "Трећи чвор" 1506,
Милош Обилић убија и корону /фото, видео/ - Sputnik Србија
Албрехт Дирер "Трећи чвор" 1506,

„Пошто смо инсистирали на томе да посетиоци морају да имају максе приликом посете, сетили смо се да направимо маске са мотивима из наше куће, из Народног музеја. Немамо их увек, јер интересовање је велико, не можемо да направимо толико колико људи купују. Објавили смо на нашем Фејсбук профилу да су маске поново стигле. Та вест је експлодирала“, каже Лидија Хам.

© Фото : Спутњику уступио Народни музејРазгледница Д. Андрића Љубомиру Мицићу 1918.
Милош Обилић убија и корону /фото, видео/ - Sputnik Србија
Разгледница Д. Андрића Љубомиру Мицићу 1918.

Дакле, сувенирница је место на коме се посетиоци могу припремити за обилазак музеја, а на маскама су мотиви са делима уметника као што су: Јелисавета Консулова — Вазова, Сава Шумановић, Александар Дероко, Албрехт Дирер.

Међу омиљенима је и „Аутопортрет“ Михајла Петрова, а млади најчешће купују Разгледнице Д. Андрића Љубомиру Мицићу, али и „Цвеће“, Јан Бројгела Старијег.

© Фото : Спутњику уступио Народни музејЈан Бројгел Старији "Цвеће" 1616.
Милош Обилић убија и корону /фото, видео/ - Sputnik Србија
Јан Бројгел Старији "Цвеће" 1616.

Лидија Хам додаје да је вест о томе да су у Народни музеј стигле нове максе у сенку бацила ексклузиву — видео-представљање цртежа Ван Гога на Фејсбуку.

Реч је о делу великог уметника које није изложено, већ се чува у депоу музеја.

„Цртеж је стигао у Народни музеј у Београду као поклон тридесетих година прошлог века. Пошто је рад на папиру, јако ретко је излаган, јавност га дуго није видела. Био је последњих година на неколико међународних изложби. Изложен је на интернету, на нашој Фејсбук страници баш за ову прилику, рад музеја у време короне. Настао 1882. или 1883. године, може се рећи да је из Ван Гогових почетака, када се више бавио цртањем, него сликањем, док се још није потпуно пронашао у сликарству.“

© Фото : Спутњику уступио Народни музејМихајло С. Петров "Аутопортрет" 1921.
Милош Обилић убија и корону /фото, видео/ - Sputnik Србија
Михајло С. Петров "Аутопортрет" 1921.

Лидија Хам подсећа да је Народни музеј током пандемије на друштвене мреже поставио и неколико занимљивих изложби, како би разгледање уметничких дела било доступно и онима који су у карантину или се једноставно плаше да изађу из куће.

© Фото : Спутњику уступио Народни музејСава Шумановић, "Мост и град" 1921.
Милош Обилић убија и корону /фото, видео/ - Sputnik Србија
Сава Шумановић, "Мост и град" 1921.

Периве маске са мотивима уметничких дела која чува Народни музеј, могу се купити по цени од 200 динара у сувенирници изложбеног простора музеја, која је отворена током радног времена уторком, средом, петком и недељом од 10 до 18, а четвртком и суботом од 12 до 20 часова. Понедељком је музеј затворен за посетиоце.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала