Помпеова турнеја за уништавање „Хуавеjа“ — параван за много озбиљнији циљ

© REUTERS / Dado RuvicЛого Хуавеj на позадини кинеске заставе
Лого Хуавеj на позадини кинеске заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
Једна од тема турнеје по Чешкој, Словенији, Мађарској и Пољској америчког државног секретара Мајка Помпеа биће сузбијање утицаја кинеског технолошког гиганта „Хуавеја“ у тим државама, али је то питање параван за тему од већег суштинског значаја за САД.

Турнеја америчког државног секретара Мајка Помпеа у четири земље централне и источне Европе, где се очекује да ће се разговарати о 5Г мрежи и акцијама против Кине, показује да Трампова администрација не штеди напоре да погура своју политику притиска на Кину.

Грубо заказивање путовања у Чешку, Словенију, Аустрију и Пољску открило је да ће радити на сузбијању акција Русије и Кине и изнети примедбе на такозвану 5Г безбедност информација, пише кинески „Глобал тајмс“.

Питање „Хуавеја“ — параван за поправљање односа са Европом

Посета Помпеа има вишеструки значај, а прича о „Хуавеју“ и његовом ангажовању у ове четири источноевропске државе није приоритет, међутим, САД ће, у сваком случају, настојати да спрече уплив Кине, каже за Спутњик Зоран Ђорђевић, некадашњи дописник наших медија из Кине и економски саветник у амбасади Србије у Пекингу.

Кина је веома присутна на тржишту те четири земље још од иницијативе „Један појас, један пут“ и од тада им даје многе бенефиције, попут врхунских технологија и повољних кредита, подсећа Ђорђевић.

„Овде се не ради само о технологији. Сигурно да ће бити помена, али из личног искуства које сам имао учествујући у разговорима на највишим нивоима и извештавајући о њима, схватио сам да оно што се негде исфорсира као нека тема, уопште не мора да буде приоритет, него само параван за оно што се ради и што је од већег суштинског значаја, а то је поправљање стратегијских односа Америке према Европи“, сматра саговорник Спутњика.

Холбруковање неће проћи

Америка је снажан играч у међународним односима и свакако ће мишљење Помпеа узети у разматрање лидери Чешке, Словеније, Аустрије и Пољске, каже Ђорђевић и додаје да не верује да ће Американци уцењивати њихове лидере неким „тешким захтевима“.

„Не верујем да ће се те четири земље које посети Помпео после његове посете окренути и заборавити труд који су уложили за јачањем односа са Русијом и Кином, али ће узети у разматрање неке од тих опаски и предлога“, сматра Ђорђевић.

Здружени удар Трампа и Бајдена

Према његовим речима, очигледно је да се приближавањем америчких председничких избора појачава антикинеска реторика у САД и додаје да велики део америчких бирача, по неким истраживањима чак преко 60 одсто, гаји неко антикинеско расположење.

„Свако играње на антикинеску карту доприноси председничким кандидатима да добију већи број гласова. Сведоци смо недавне изјаве Трампа да ће уколико Бајден победи, америчка деца почети да уче кинески језик. Сличном реториком се служи и Бајден. Кинези сматрају, а и чињеница је, да без обзира која опција је у питању — демократска или републиканска, да ће сви играти на антикинеску карту“, закључио је Ђорђевић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала