Русија: Прва серија вакцина у наредне две недеље

© Фото : RDIF press serviceПроизводња прве вакцине против вируса корона
Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
У наредне две недеље бити пуштена прва серија вакцине против вируса корона, а први који ће је примити биће људи из ризичних група,изјавио је да министар здравља Русије Михаил Мурашко на брифингу о првој регистрованој вакцини против вируса корона.

„Данас је у току контрола квалитета. У наредне две недеље биће произведена прва серија лека која ће бити испоручена за (вакцинацију) здравствених радника из ризичне групе“, рекао је министар.

Вакцинација против вируса корона биће добровољна за све, укључујући и за лекаре, рекао је Мурашко.

Он је истакао да ће „производња вакцине против ковида првенствено бити оријентисана на унутрашње тржиште, јер морамо да покријемо потребе наших грађана“. 

Мурашко је предложио да се вакцина производи и у иностранству и навео да су тренутно у току преговори о томе. Он је истакао да, уколико буде постојала довољна количина лека за унутрашње тржиште, он ће се нудити у иностранству.

Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Амерички лекари не верују у руску вакцину против ковида

Он је додао да ће се вакцина против вируса корона пратити уз помоћ обавезне ознаке.

Такође је објаснио да је платформа на којој је направљена вакцина против вируса корона добро проучена, па је стварање на овај начин најсигурнији пут.

„Ова платформа за вакцину већ је коришћена за синтезу и производњу и у том смислу се део лекова сада налази на клиничким испитивањима, у истраживањима. То јест, та вакцина је већ добро позната и проучена као платформа и на њој су већ постојала и претклиничка и клиничка испитивања. Због тога је то фактички најбезбеднији пут, довољна количина научног знања“, објаснио је Мурашко.

Неосноване критике из иностранства

Министар здравља сматра да су неосноване критике страних колега због руске вакцине против вируса корона.

„Стране колеге које, очигледно, осећају одређену конкуренцију, конкурентске предности руског лека, покушавају да изнесу нека мишљења која су, по нашем мишљењу, апсолутно неоснована“, истакао је Мурашко.

Он је подсетио да су многе земље користиле одређене форсиране начине за истраживање.

„Али руска вакцина – понављам – је решење које је већ имало одређена клиничка предзнања и податке“, нагласио је министар.

Министарство здравља Русије регистровало је у уторак прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције ковид 19, коју је развио Научни институт „Гамалеја“ заједно са руским Фондом за директне инвестиције.

Вакцина је названа „Спутник V“. Министар здравља Русије Михаил Мурашко саопштио је да ће се вакцина производити на два места – у центру „Гамалеја“ и у компанији „Бинофарм“. Председник Русије Владимир Путин истакао је да је вакцина прошла све неопходне тестове и да формира стабилан имунитет.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала