Старачки дом у америчком Конгресу: У деветој деценији желе да поново буду изабрани /фото, видео/

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаКонгрес САД
Конгрес САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Конгрес по броју чланова који су у деветој деценији може да личи на старачки дом, а неки до конгресмена који су имају више од 80 година желе да поново буду изабрани.

Двојица кандидата за председника на америчким изборима у новембру, Доналд Трамп и Џо Бајден, већ су у осмој деценији. Трамп има 74 година, а Бајден 78.

Конгресмени у деветој деценији

Међутим, они су далеко од старосних рекордера у америчком политичком животу, јер у Конгресу има много оних који су дубоко у деветој деценији. Ипак, још није оборен рекорд републиканца Строма Тармонда, који је у Конгресу био са навршених 100 година.

Ко су конгресмени који су старији од 80 година.

Бил Паскрел (демократа)

Бил Паскрел (83) је конгресмен из Њу Џерзија. Пре месец дана освојио је поново номинацију са 81 одсто гласова, победивши Зиновију Специјакис (50) и Алпа Басарана (38).

Грејс Наполитано (демократа)

Грејс Наполитано (84), конгресменка из Калифорније, реизабрана је 2018. на четири године. Политиком је, иначе, почела да се бави када је отишла у пензију, а у Конгресу је још од 1999. Када се поново кандидовала за Конгрес пре две године, изјавила је да „многи можда мисле да сам престара, али их изазивам да видимо шта ко од нас може да уради за људе које представља“.

Ричард Шелби (републиканац)

Ричард Шелби (86), је члан Сената, горњег дома Конгреса, још од 1987. године, пуне 33 године. Он је сенатор из Алабаме са најдужим стажом у историји те државе.

​Недавно су се појавиле спекулације да се неће поново кандидовати за реизбор 2022. године јер није скупио ни долар за кампању, али је онда испливала информација да на рачуну има 10 милиона долара од претходне кампање.

Елси Хејстингс (демократа)

Елси Хејстингс (84) у Конгресу представља Флориду од 1993. године. Он има занимљиву прошлост, будући да је смењен са места савезног судије пет година пре него што је изабран у Конгрес.

Смењен је по оптужби да је примио мито од 150.000 долара да би блаже осудио двојицу оптужених. Такође, против њега је вођена конгресна истрага у јуну под оптужбом да је прекршио етичке норме јер је био у вези са једном сарадницом, али су оптужбе одбачене пошто је објавио да се са њом оженио у јануару.

Џим Инхоф (републиканац)

© AP Photo / Sue OgrockiЗа Џима Инхофа аналитичари кажу да никада неће отићи у пензију
Старачки дом у америчком Конгресу: У деветој деценији желе да поново буду изабрани /фото, видео/ - Sputnik Србија
За Џима Инхофа аналитичари кажу да никада неће отићи у пензију

Џим Инхоф (86) је сенатор из Оклахоме од 1996. године, а у Конгресу је од 1987. Председава Комитетом за оружане снаге, а ту позицију је наследио када је 2018. године преминуо Џон Меккејн. Аналитичари за њега тврде да „никада неће отићи у пензију“

Еди Бернис Џонсон (демократа)

Еди Бернис Џонсон (85) је конгресменка из Тексаса која је најавила да ће се кандидовати за нови мандат ове године.

„Хтела сам да се пензионишем када ми истекне мандат ове године, али због многих притисака и охрабрења, одлучила сам да се кандидујем за још један мандат“.

Чак Грејсли (републиканац)

© AP Photo / Charlie NeibergallДа су одложени председнички избори, Чак Грејсли би био в.д. председника САД
Старачки дом у америчком Конгресу: У деветој деценији желе да поново буду изабрани /фото, видео/ - Sputnik Србија
Да су одложени председнички избори, Чак Грејсли би био в.д. председника САД

Чак Грејсли (86) председава Сенатом. Да је прихваћен предлог Доналда Трампа о одлагању новембарских избора, он би, према Уставу САД, био привремени председник када Трампу истекне мандат, до одржавања нових избора и инаугурације председника. Представља Ајову још од 1980. године, пуних 40 година.

Дајeн Фејнстајн (демократа)

© REUTERS / Alexander DragoДајен Фејнстајн је рекордерка по броју освојених гласова, пошто је за њу гласало 7,75 милиона људи
Старачки дом у америчком Конгресу: У деветој деценији желе да поново буду изабрани /фото, видео/ - Sputnik Србија
Дајен Фејнстајн је рекордерка по броју освојених гласова, пошто је за њу гласало 7,75 милиона људи

Дајeн Фејнстајн (87) реизабрана је пре две године као сенатор из Калифорније и њен мандат траје седам година, па ће на његовом крају имати 92 године. Она је 2012. године оборила рекорд у укупном броју гласова за једног сенатора, освојивши чак 7,75 милиона. Била је и прва жена која је председавала обавештајним комитетом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала