У Минску протест жена против понашања полиције /видео/

© AP Photo / Sergei GritsПолиција покушава да приведе демонстранте на протестима у Минску
Полиција покушава да приведе демонстранте на протестима у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
У Минску су жене организовале непријављену акцију протеста против поступака припадника полиције током разбијања протеста у разним градовима Белорусије, јавио је дописник Спутњика.

Протест је почео ујутро поред пијаце у центру Минска. Белорускиње, углавном обучене у белу одећу, постројиле су се на улазу у пијацу, захтевајући ослобађање демонстраната притворених током протеста. Многе су држале цвеће и беле честитке у облику срца. Бела боја за опозиционо оријентисане грађане Белорусије симболизује жељу за променом власти.

​После тога, жене су се у колони упутиле ка Националној академији наука Белорусије. Возачи који су пролазили поред колоне подржавали су их трубећи сиренама аутомобила. Неколико полицајаца ходало је поред жена и посматрало шта се догађа, али нису ништа предузимали.

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко који се налази на челу земље већ 26 година. Опозиција није признала резултате избора.

Увече истог дана, грађани незадовољни организацијом и резултатима гласања изашли су на улице, а масовни неодобрени протести настављају се трећи дан. Најтежа ситуација је у главном граду Минску где демонстранти праве барикаде и одбијају да се разиђу. За разбијање демонстраната  снаге безбедности користе водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Једна особа је погинула, а многи су због повреда хоспитализовани. Приведено је око пет хиљада људи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала