Зашто се Американци у све већем броју одричу држављанства

© Fotolia / YobabАмерички пасош на карти света
Амерички пасош на карти света - Sputnik Србија
Пратите нас
Рекордан број Американаца одрекао се држављанства у првој половини ове године, показали су резултати најновијег истраживања. Разлози за то су, како се наводи, „неподношљива политичка атмосфера и актуелна криза изазвана епидемијом вируса корона“.

Према извештају њујоршке фирме „Бембриџ акаунтантс“, специјализоване за имиграционе порезе у САД, више од 5.800 Американаца одрекло се држављанства у првих шест месеци 2020. године.

То је за драматичан скок у односу на исти период прошле године, када су регистрована 2.072 таква случаја.

Пасоши светских земаља - Sputnik Србија
Богати Американци масовно купују пасоше других земаља

Алистер Бембриџ, партнер њујоршке фирме, указао је да је током епидемије вируса корона повећан број Американаца који су се одрекли држављанства, а који имају пребивалиште у некој другој земљи.

Он тај тренд објашњава „чињеницом да су амерички држављани са боравиштем у другој земљи током пандемије имали времена да размотре своје везе са САД“ и да су „проценили да су политичка клима и годишњи порези превелик терет“.

На пораст броја људи који се одричу држављанства, посебно међу девет милиона Американаца који живе у иностранству, посебно утичу све захтевнија пореска правила, навео је Бембриџ.

Они се на тај корак одлучују упркос томе што морају да плате обавезну накнаду од 2.350 долара ако желе да се одрекну америчког држављанства, додао је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала