ЦИК Белорусије објавила прелиминарне изборне резултате у Минску

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаГласач убацује листић у гласачку кутију на председничким изборима у Белорусији
Гласач убацује листић у гласачку кутију на председничким изборима у Белорусији - Sputnik Србија
Пратите нас
Централна изборна комисија Белорусије објавила је коначне резултате гласања на председничким изборима у Минску.

Према подацима ЦИК-а за актуелног председника државе Александра Лукашенка у Минску је гласало 64,49 одсто бирача, а за главног опозиционог противкандидата, Светлану Тихановску, 14,92 одсто.

На сајту ЦИК-а објављен је преглед резултата гласања за све регионе Белорусије.

Табела показује да је 64,49 одсто бирача подржало Лукашенка у Минску, 88,06 одсто у Могиљевској области, 79,23 одсто у Минској области, 78,72 одсто у Гродњенској, 85,38 одсто у Гомељској, 83,64 одсто у Витепској, и 81,78 одсто у Брестској.

За Тихановску је у Минску гласало 14,92 одсто бирача, у Могиљевској области – 4,73 одсто, у Минској – 11,81 одсто, у Гродњенској – 13,81 одсто, у Гомељској – 5,98 одсто, у Витепској – 9,18 одсто и у Брестској – 10,33 одсто.

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је са 80,08 одсто освојених гласова победио актуелни председник Александар Лукашенко који се налази на челу земље већ 26 година. 

У земљи већ четврти дан трају протести грађана незадовољних организацијом и резултатима избора. Сва четири опозициона кандидата саопштила су да не прихватају резултате избора. У многим градовима избили су нереди. За разбијање демонстраната снаге безбедности користе водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Како је саопштио МУП земље, једна особа је погинула, а многи су због повреда хоспитализовани.   

Прочитајте још: 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала