Истраживање: Само 26,3 одсто грађана сматра да Црна Гора иде правим путем

CC BY 2.0 / Marko Milošević / Заставе Црне горе по проглашењу изборне победе странке Мила Ђукановића у Подгорици
Заставе Црне горе по проглашењу изборне победе странке Мила Ђукановића у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Скоро 46 одсто грађана сматра да Црна Гора иде погрешним путем, не може да процијени скоро 28 одсто, док је најмање – 26,3 одсто оних који сматрају да иде правим путем, показује истраживање ЦЕДЕМ-а.

ЦЕДЕМ оцењује да је стабилан тренд пада оних који сматрају да Црна Гора иде правим путем – у новембру 2010. је било преко 46 одсто оних који тако мисле и од тада тај проценат константно пада, једино нижи је био у јулу 2017. када је свега 25,4 сматрало да се иде у добром правцу.

С друге стране, од 2016. је више грађана који сматрају да Црна Гора иде у погрешном правцу, према истраживањима исте НВО.

Трећина Црногораца веома незадовољна радом Владе

Скоро 50 одсто је углавном или веома незадовољно радом Владе (17,5 и 32,1 одсто), док је углавном задовољно скоро 17 одсто, а веома задовољно нешто преко 10 одсто. Скоро четвртина испитаних нема став.

У односу на крај прошле године, додатно је смањен број грађана који су задовољни радом Владе. ЦЕДЕМ такође констатује да се мјери негативан тренд оцене рада свих министарстава.

Константан пад подршке ЕУ

Грађани већински подржавају чланство Црне Горе у ЕУ – 54 одсто. Против је 24 одсто, док 22 одсто нема одређено мишљење.

Стабилан је тренд пада подршке чланству које је некад износило и преко 76 одсто, а сада је никада ниже према истраживањима ЦЕДЕМ-а.

Већи проценат опредијељених грађана има негативан однос према чланству у НАТО – 41 одсто напрема 38 одсто, док 21 одсто нема став.

Да Црна Гора треба да се ослања у спољној политици на ЕУ сматра преко 26 одсто, док 19.5 сматра да се треба ослањати на Русију, а 17.2 на САД.

Свега 11,8 одсто сматра да Национално координационо тијело ради веома добро, док кумулативно гледано је значајно већи број оних који сматрају да НКТ ради углавном и веома лоше.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала