Мир се враћа у Белорусију /видео, фото/

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаДемонстранти носе цвеће на мирним протестима у Белорусији
Демонстранти носе цвеће на мирним протестима у Белорусији - Sputnik Србија
Пратите нас
Протести у Белорусији су ушли у мирне воде. За разлику од ранијих дана, данас није забележен ни један инцидент од стране демонстраната, нити од стране полиције. Дан су обележили цвеће и извињење министра полиције.

Међутим, није изгледало да ће дан бити миран. Од раног јутра почеле су мирне акције солидарности са демонстрантима. Сарадници Народног музеја су изашли пред зграду, тражећи да полиција прекине насиље над грађанима.

Радници неких предузећа су напуштали производне сале, у знак протеста и испред предузећа тражили одржавање поштених избора.

© REUTERS / Vasily Fedosenko"Ми смо против насиља" - демонстранти са плакатима на мирним протестима у Белорусији
Мир се враћа у Белорусију /видео, фото/ - Sputnik Србија
"Ми смо против насиља" - демонстранти са плакатима на мирним протестима у Белорусији

У Витебску, граду на североистоку Белорусије, католичка црква је отворила своја врата за учеснике акције „Стоп насиљу“.

„Као свештеник и духовни отац сматрам својом дужношћу да будем тамо где људима прети опасност. Раније сам приметио да око цркве стоји омладина, пришао сам им, упознао се, сазнао сам одакле су и позвао сам их к нама, ако некоме буде требало да де одмори, оде у тоалет или да се помоли“, рекао је канцелар католичке Витебске бискупије, отац Виктор.

А на улицама белоруске престонице, сви путеви су водили на Пушкинов трг – место где је пре три вечери погинуо демонстрант носећи експлозив у рукама.

Тамо су људи носили цвеће, као симбол ненасиља. Чак су и амбасадори неких страних амбасадора дошли да положе цвеће на овом месту.

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOАмбасадорка Шведске у Белорусији Кристина Јоханесон и други амбасадори носе цвеће у знак сећања на страдалог демонстранта
Мир се враћа у Белорусију /видео, фото/ - Sputnik Србија
Амбасадорка Шведске у Белорусији Кристина Јоханесон и други амбасадори носе цвеће у знак сећања на страдалог демонстранта

Да се ситуација мења набоље, показује и наређење председника Белорусије Александар Лукашенко да се испитају сва хапшења која су се десила последњих дана.

Портпаролка Савета републике Наталија Кочанова је саопштила државној телевизији Белорусије да је Лукашенко „чуо мишљење радничких колектива“.

„До вечерас је пуштено више од хиљаду људи, под обавезом да не учествују у неодобреним догађајима, док су малолетници предати родитељима под гаранцију“, додала је Кочанова.

Она је саопштила да држави није потребан рат и позвала да се прекине уништавање свега онога што је изграђено за 30 година независности.

Дан је обележило обраћање министра полиције Јурија Карајева. Он се извинио недужним грађанима који су били повређени током протеста и обећао да ће сви новинари који се још увек налазе у притвору бити пуштени.

Огласило се и Министарство здравља Белорусије. Они су „апеловали на своје сународнике да помогну да се прекине спирала насиља на улицама“.

„Желимо да се у земљи поново чује дечји смех, а не завијање сирена и звучних сигнала, експлозија. Желимо да осетимо атмосферу радости и спокоја“, поручили су из белоруског Министарства.

Да ситуација постаје све мирнија, види се и по мањем присуству полиције на улицама. Они су затворили прилазе централном Тргу независности, где се налазе зграда владе и зграда Централне изборне комисије, а могли су се видети и око зграде председничке администрације.  

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала