Најмистичнији град на свету налази се 36 метара под водом /видео/

© Фото : screenshot/ThoughtshedНајмистичнији град на свету налази се 36 метара под водом /видео/
Најмистичнији град на свету налази се 36 метара под водом /видео/ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Остаци прастарог града Дварка у индијским водама постављају многа питања на која нема одговора. „Златни град“ који је, према најновијим истраживањима, стар бар 10.000 година, имао је развијену инфраструктуру и уређен начин живота.

Међу највеће мистерије савременог доба многи стручњаци уврштавају потопљени град Дварка у Индији. Насеобина импозантних грађевина налази се 36 метара под водом, а прва озбиљнија научна истраживања датирају из 1979. године. Од тада до данас трају контроверзе око тога ко је и када саградио овај град и зашто се он сада налази под водом, преноси Магазин Новости.

Ни на једно ово питање не постоји валидан одговор. Наиме, прво су научници тврдили да је Дварка направљена негде око 526. године пре нове ере. Онда су га повезивали са Александром Македонским, његовим походом на Индију и изградњом утврђених градова. Затим су најновијим проучавањем методом угљеника установили да је стар бар 10.000 година.

„Дварка“ значи „златни град“ и по тумачењима појединих индијских истраживача лако га је повезати са предањима које преноси еп „Махабхарта“ и да је подигнут у част хиндуистичког божанства Кришне.

Ипак, ни они немају одговор на питање како је овај град, чија је најдужа страна дуга чак осам километара, направљен у то доба од гранитног камена и како је завршио под водом.

У јануару 2017. одељење за Подводну археологију Индијског института Сарвеј је пронашло зидине тврђаве овог града. Притом, оне су прављене од истог материјала као и већина грађевина и биле су део једне целине, што још више збуњује научнике. Зашто? Зато што су делови масивног стења нађени неколико километара даље. Пронађене су и бројне камене скулптуре, бронзане, накит...

Град је имао правилно распоређене зграде, улице, тргове. Они који сматрају да се ради о граду којег описује „Махабхарта“ сматрају да ће се тек открити други делови града који је по предању имао 900.000 зграда. Краљевска палата била је од белог мермера, украшена златом, сребром...

У Индији иначе, има неколико прастарих градова са истим именом. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала