Не можете да спавате због врућина? Стручњаци дају савете за лакши сан за време топлотног таласа

© Depositphotos.com / StockassoНесаница - илустрација
Несаница - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Како заспати без климе кад су велике врућине? Стручњаци кажу да је оптимална температура за спавање је између 16 и 21 степен, јер наш мозак мора да буде мало хладнији од остатка тела. Немојте да вежбате и пијете превише воде пред спавање. Савет је и да искључите из струје све електричне уређаје, као и да затворите све прозоре.

Велике врућине нису никада угодне, нарочито кад нисмо на мору, па се за време топлотног таласа ваља добро расхладити. Током великих врућина многи не могу добро да спавају, па се питају шта учинити како би пре утонули у сан, а да не морају да укључују климу.

Психолог и терапеут за спавање др Нерина Рамлахан из Силентнихта каже да је оптимална температура за спавање између 16 и 21 степен јер мозак мора да буде мало хладнији од остатка тела, преноси Магазин Новости.

„Спавање преко ноћи важно је за обраду информација током дана, као и за поправљање и поновно уравнотежење тела, како физички, тако и психички. У идеалном случају, да бисмо могли добро да спавамо, мора да постоји фракцијска температурна разлика између тела и мозга – топло тело и хладна глава!”, објаснила је др Рамлахан.

Следи неколико стручних савета

Ставите постељину у замрзивач на неколико минута (ипак прво ставите у пластичну кесу). Ако немате пуно простора у свом фрижидеру или замрзивачу, помоћи ће вам чак само јастучница из фрижидера или пиџама. А можете и напунити боцу леденом водом и ставити је на тачке хлађења на телу као што су колена, глежњеви, зглобови, врат, препоне и лактови.

Такође, они који увече не могу да спавају због врућине требало би да се пре спавања да намажу крему на бази алое вере. Идеално би било да се та крема чува у фрижидеру.

Други трик за лакше спавање током врућих летњих месеци је спреј-бочица напуњена расхлађеном водом. Ту бочицу ваљало би држати надомак кревета, а воду по потреби наносити на лице, леђа и врат.

Нека стопала буду хладна, што се може постићи тако да их држите изван покривача или их кратко држите на паковању леда.

Пазите шта облачите и уносите у себе

Користите памучне пиџаме и танку чисту памучну постељину за свој кревет – висококвалитетни памук идеалан је материјал за постељину између ког можете остати свежи, јер је највише прозрачан. Саветује се и спавање у хладним, мокрим чарапама или чак влажној мајици.

Стручњак за спавање Дејв Гибсон саветује да се не једе превише протеина, јер они могу да загреју тело тако што појачавају метаболизам.

Што се тиче хране, требало би да конзумирате зачињену храну, али најмање три сата пре спавања. Тако ћете знојем охладити тело. Када је посреди вежбање, за лакше спавање по врућини требало би да тренинг одрадите ујутру, а не увече. Тако ћете спречити да вам се тело превише загреје.

Посуда с ледом испред вентилатора

Увече пре спавања немојте да избегавате туширање, али вода на тушу не сме бити прехладна. Зашто? Јер наше тело реагује на нагле промене температуре и то очувањем топлине. Супротно утврђеном мишљењу, Гибсон каже да бисмо требали држати прозоре затвореним током дана како би кућа била свежа. Исто тако, завесе треба да држите преко прозора.

За бољи сан током топлотног таласа треба искључити све електричне уређаје у спаваћој соби, јер они емитују топлоту. Дакле, дословно би их требало искључити из утичнице. Један од савета каже и да се посуда пуна леда стави испред вентилатора, јер се тако може охладити ваздух у просторији.

Просторије у којима је лакше спавати

Било би добро да спавате ниже, а не на спрату куће јер сва накупљена топлина одлази горе. 

Како бисте се лакше охладили и слађе заспали током врућих ноћи, пре спавања би требало да зглобове и стопала оперете у хладној води.

Током дана, воду треба да пијете редовно, али ноћу не превише. Отприлике 1/2 литре воде пре спавања биће довољно да хидрира тело и спречи чест одлазак у тоалет.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала