Парама „гасе пожар“: Ватрогасци уплаћују Миловој странци и по 1.500 евра за кампању

© Flickr / Rex RoofЕвро
Евро - Sputnik Србија
Пратите нас
Истраживачки центар НВО МАНС из Црне Горе дошао је до нових података који продубљују сумњу да владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) користи успостављену шему за убацивање готовине у своје званичне финансије и то кроз наводне донације физичких лица.

Запослени у Служби заштите и спасавања Општине Даниловград су организовано и на исти дан уплатили 16.000 евра за потребе овогодишње изборне кампање ДПС-а. Најмања донација износила је 500, док су поједини ватрогасци издвајали и до 1.500 евра како би помогли владајућу партију, показују подаци које је анализирао МАНС.

Горан Радуловић, командир Ватрогасне службе, потврдио је за МАНС да је „као члан и активиста ДПС-а од оснивања донирао 1.500 евра ДПС-у за потребе кампање за парламентарне изборе 2020. године“. У имовинском картону Радуловића се наводи да је његова плата прошле године износила 1.200 евра, док је у јануару ове године примио 1.530 евра.

Мило Ђукановић у посети болници - Sputnik Србија
Власт у Подгорици мислила да је корона дар с неба, али је и њој вирус помрсио конце /видео/

Према подацима Синдиката управе и правосуђа Црне Горе, ватрогасци имају просјечну мјесечну зараду од 550 евра, што није представљало препреку да даниловградски донирају и износе од 1.000 до 1.500 евра.

Све донације ватрогасаца из Даниловграда уплаћене су истог дана, 7. јула ове године, што је механизам путем којег су и њихове колеге из Подгорице подржале кампању ДПС-а 2016. године.

Како из МАНС-а наводе, додатну сумњу да се ради о организованој шеми за убацивање новца непознатог поријекла у изборну кампању ДПС-а изазива и чињеница да су и чланови општинских одбора из Бијелог Поља, Берана, Петњице и Шавника своје прилоге уплаћивали одређеним данима, а неријетко и у износима који су премашивали њихове мјесечне зараде.

Тако је пет чланова бјелопољског општинског одбора ДПС-а, укључујући и предсједника те општине Петра Смоловића и предсједника Скупштине општине Абаза Диздаревића, уплатило укупно 4.500 евра. Осим њих, из Бијелог Поља су донације партији уплатили и Емин и Хајро Кајевић и то укупно 3.500 евра. Све донације од чланова и активиста из Бијелог Поља уплаћене су истог дана, 17. јула 2020. године.

Дан раније, кампању је подржало и шест чланова беранског одбора ДПС-а и то у укупном износу од 2.480 евра. Партију је подржао и петњички одбор, одакле је 16. јула стигло пет прилога и то у укупном износу од 1.400 евра.

ДПС финансира кампању из фондова непознатог поријекла

Мило Ђукановић убацује гласачки лист у кутију на бирачком месту у Подгорици - Sputnik Србија
Сукоб интереса: Кандидаткиња са листе ДПС-а штампа гласачке листиће за црногорске изборе

Истраживачки центар МАНС-а овим је открио још један примјер организоване шеме за убацивање готовине у токове актуелне изборне кампање, док државни органи и то превасходно тужилаштво и даље остају нијеми на очигледан примјер прања новца под окриљем избора. Након што је откривено да су кампању за прошле парламентарне изборе наводно финансирали Роми с Врела Рибничких, социјални случајеви из Берана, радници подгоричке „Чистоће“ и „Водовода“, подгорички ватрогасци и више чланова општинских и главног одбора партије, који су уплаћивали новац најчешће на исти дан и у истој банци, евидентно је да се та пракса наставља и у оквиру ових избора, без икакве реакције надлежних органа.

Оваква пракса већ сада озбиљно дискредитује надолазеће изборе, јер се једној партији свјесно и прорачунато оставља простор да финансира своју кампању из фондова непознатог поријекла, уз сада већ препознате друге нелегитимне методе којима ДПС остварује предност у односу на остале учеснике у изборном процесу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала