Политичка коректност је најнесрећнија религија света: Чувени музичар о модерној цензури

© AP Photo / Eduardo VerdugoНик Кејв
Ник Кејв - Sputnik Србија
Пратите нас
Политичка коректност је најнесрећнија религија света, рекао је чувени музичар Ник Кејв.

Кејв је у тексту на свом сајту „Ред хенд фајлс“ критиковао претварање политичке коректности у сопствену супротност, као и „културу искључивости“, тенденцију да сви који мисле другачије и искажу нешто што није прихватљиво, буду изопштени из јавног простора и проказани.

Цензура - Sputnik Србија
Прохујало с разумом: Докле може довести цензура изазвана политичком коректношћу

„Колико ја могу да видим, култура изопштавања је супротност милосрђу. Политичка коректност је израсла у најнесрећнију религију на свету“, написао је Кејв.

Славни музичар навео је како је политичка коректност настала као частан покушај да се створи праведније друштво, али да је сада „отелотворење најгорих аспеката религије, као што су морална сигурност и самоправедност“.

„Култура искључивости одбија да се суочи са непријатним идејама и зато има загушујуће дејство на креативну душу друштва. Саосећање је примарно искуство, ствар срца, из ког настају генији и великодушност имагинације“, написао је Кејв.

Кејв је указао и на значај креативности и погубност њеног сузбијања.

„Креативност је чин љубави која може да се судари са већином наших основних убеђења и да на тај начин донесе свеж поглед на свет. То је уједно и задатак и слава уметности и идеја. Снага која своју суштину налази у искључивању таквих тешких идеја, кочи креативни дух друштва и удара у комплексност и различиту природу културе“, пише чувени музичар и пита се „које све суштинске вредности људи ризикују да изгубе у борби за праведније друштво“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала