Пољска: Русији увести санкције због догађаја у Белорусији

© Sputnik / Филип Климашевский / Уђи у базу фотографијаЗастава Пољске
Застава Пољске - Sputnik Србија
Пратите нас
Због догађаја у Белорусији, где од недеље након завршетка гласања на председничким избора трају протести, требало би увести санкције Русији, а не Белорусији, изјавио је посланик Европског парламента из Пољске Јацек Сариуш-Вољски.
„Оно што би могла да учини Европска унија и што би могла да предложи Пољска је да се санкције усмере на Русију, а не на Белорусију, јер је ово попут кажњавања мачем, а не руком. Уколико би се неутрализовала улога руског мешања или чак анексије, мислим да би се Белоруси сами снашли у изградњи демократије“, изјавио је Сариуш-Вољски за „Пољски радио“.

Европски посланик изразио је жаљење због, како каже, недовољно оштре реакције ЕУ на ситуацију у Белорусији.

„Однос према ономе што се догађа у Белорусији ономе што се ради у Белорусији био би потпуно другачији да они, који имају власт у ЕУ, не стављају односе и пословање с Русијом изнад подршке демократких покрета у Белорусији, признајући у одређеном смислу да је то територија руског утицаја“, рекао је посланик.

Према његовом мишљењу, реакција ЕУ на догађаје у Белорусији „недовољна је, у неком смислу срамотна и недовољно одважна“.

Дешавања у Белорусији - прилика да Немачка промени приступ према „Северном току 2“

Његово мишљење дели и министар националне одбране Пољске Мариуш Блашчак. Он би желео да догађаји у Белорусији подстакну Немачку да преиспита свој однос према изградњи гасовода „Северни ток 2“.

„Надам се да ће можда то бити још један елемент који ће навести одређене земље ЕУ и НАТО-а да промене, на пример, свој приступ 'Северном току 2', односно према том политичком руско-немачком предузећу“, рекао је Блашчак.

Министар је иразио наду да ће „оне још једном размислити, посебно Немачка, да пословање сa Русијом није у интересу слободног света“.

Припадници специјалних јединица у Минску током протеста - Sputnik Србија
У Белорусији преминуо мушкарац кога је полиција хапсила због учешћа у протестима

У вези са дешавањима у Белорусији, у Европској унији изражена су мишљења о могућности разматрања санкција против Минска.

Русија и Немачка су више пута саопштавале да је пројекат гасовода „Северни ток 2“ комерцијалан и користан за немачку страну.

Руска страна је такође више пита изјављивала да је на Западу постало модерно да се она оптужује за све проблеме и називала то „русофобичним лудилом“. Русија је у више наврата истицала и да рачуна на развој обострано корисних руско-белоруских односа у свим областима, на продубљивање сарадње унутар Савеза Русије и Белорусије и на повећање интеграционих процеса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала