Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Помпео: Русија ће платити огромну цену ако је сарађивала са талибанима

© AP Photo / Petr David JosekАмерички државни секретат Мајк Помпео
Амерички државни секретат Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео запретио је Русији да ће платити огромну цену ако се потврде извештаји да је платила талибанима за убиство америчких војника у Авганистану.
„Уколико Руси нуде новац за убиство Американаца или уопште људи са Запада, мораће да плате огромну цену. То сам рекао министру спољних послова (Сергеју) Лаврову. Знам да је и наша војска разговарала са њиховим (војним) руководством. То нећемо толерисати“, рекао је Помпео.

Крајем јуна „Њујорк тајмс“ је објавио чланак у којем се позива на неименоване америчке обавештајне агенте, тврдећи да је руска војна обавештајна служба наводно понудила награду милитантима повезаним са талибанима за напад на америчке војнике у Авганистану. Лист није пружио никакве доказе.

Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија
Трампов саветник: Москва ће платити ако се докаже „завера“ Русије с талибанима

Министарство спољних послова Русије назвало је овај чланак лажним, а министар Сергеј Лавров повезао је те оптужбе са унутрашњом политичком борбом уочи избора у Сједињеним Америчким Државама.

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп је, са своје стране, рекао да је чланак наручен. Према његовим речима, америчка обавештајна служба информације „Њујорк тајмса“ није сматрала веродостојним.

Портпарол талибана Сухеил Шахин рекао је за Спутњик да извештаји о „договору“ са Русијом представљају „погрешне и неосноване информације“ које су, како је рекао, рашириле власти у Кабулу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала