Русија: Запад покушава да поткопа сарадњу Москве и Минска

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије у Москви
Зграда Државне думе Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Иза изјава о потреби увођења санкција против Русије због догађаја у Белорусији могу се видети истински циљеви подршке белоруској опозицији западног естаблишмента ─ да максимално поткопа стратешко партнерство и сарадњу Минска и Москве, изјавио је председник Одбора за међународне односе руске Државне думе Леонид Слуцки.

Посланик Европског парламента из Пољске Јацек Сариуш-Вољски изјавио је раније да би, због догађаја у Белорусији, где од недеље након завршетка гласања на председничким избора трају протести, требало увести санкције Русији, а не Белорусији.

„Позиви европског посланика да се Русији уведу санкције због догађаја у Белорусији на први поглед су још једна манифестација ‘трговине русофобијом’. Међутим, ова изјава јавно показује праве циљеве западног естаблишмента у подршку белоруској опозицији: да максимално поткопа стратешко партнерство и сарадњу Минска и Москве, применивши у Белорусији украјински сценарио“, рекао је Слуцки новинарима.

Није Русија умешана у догађаје у Белорусији, већ Запад 

Он је истакао да у Белорусију нема никаквог руског мешања и да га никада није ни било.

„Напротив, присутни су притисак и уплитање Запада. Литванија, Летонија и Пољска су без икаквих разговора са званичном белоруском страном већ припремиле свој план за ‘решавање кризе’, који више личи на ултиматум. Санкцијама прете и преко океана“, изјавио је он.

Посланик је додао да је белоруско друштво у стању да самостално разуме ситуацију у земљи без икаквих спољних наговештаја.

Протести у Белорусији

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је са 80,08 одсто освојених гласова победио актуелни председник Александар Лукашенко који се налази на челу земље већ 26 година. Опозиција није признала резултате избора.

Увече истог дана, грађани незадовољни организацијом и резултатима гласања изашли су на улице. За разбијање демонстраната снаге безбедности користе водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Како је саопштио МУП земље, једна особа је погинула, а многи су због повреда хоспитализовани.   

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала