Симоњанова о несталим новинарима у Белорусији: Почео лов на вештице

© Sputnik / Александр Натрускин / Уђи у базу фотографијаГлавни уредник РТ и Спутњик Маргарита Симоњан
Главни уредник РТ и Спутњик Маргарита Симоњан - Sputnik Србија
Пратите нас
Главна уредница РТ-а и агенције „Русија севодња“ изјавила је да и даље нема вести о дописницима агенције Раптли у Белорусији које је полиција задржала док су легално обављали свој посао, назвавши ситуацију са новинарима „ловом на вештице“. Она је навела неке детаље привођења ових новинара.

Уредница је на свом Телеграм-каналу објавила „скриншот“ поруке једног од новинара.

„Данас је, по свему судећи, почео лов на вештице. Полиција је већ дошла до два дописника. Сви новинари у редакцији који имају породице одлучили су да их одведу даље“, наведено је у саопштењу.

Главна уредница је додала да се двојица других дописника – Сергеј Каменетски и Александар Коваљов, већ четврти дан не јављају на телефон.

„Они су снимали бирачка места током гласања. У 8.46 ујутро добили смо поруку која је садржала само једну реч: ‘Привели’. Ми до сада не знамо где су они и шта се са њима дешава“, изјавила је Симоњанова.

Хапшење - Sputnik Србија
Четврти дан нема информација о приведеним дописницима Раптлија у Минску

Симоњанова је истакла да на списковима задржаних од стране Министарства унутрашњих послова нема имена ових дописника.

Како каже, још једна девојка била је задржана два дана и затим пуштена.

„Ево како је она описала ситуацију: ‘Према протоколу, место притвора разликује се од стварног. У женској ћелији, предвиђеној за шест особа, налази се 37, а у мушкој – 50 особа. Спавају по распореду. Хране нема, вода се пије са чесме. Свима дају од седам до 15 дана притвора. Неке мушкарце су тукли’“, написала је Симоњанова.  

Главна уредница је позвала да се одмах ослободе новинари Раптлија, који су „легално и транспарентно радили у својој земљи, извештавајући о изборима свог председника“.

Подсетимо, након председничких избора у Белорусији је више новинара било приведено: фоторепортер Спутњика Иља Питаљев, сарадник „Дејли сторма“ Антон Старков и Дмитриј Ласенок, новинар „Медузе“ Максим Солопов, дописник РТ Константин Придибајло, новинари Спутњика Белорусија Евгеније Оленик и Ина Гришук, дописник телевизијског канала „Дожд“, три дописника РТ-а који су сарађивали са видео-агенцијом Раптли и новинар Семјон Пегов. Неким новинарима је, након пуштања из притвора, забрањен улазак у Белорусију на пет година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала