Сорош: Европа је рањива, живимо у најгорој кризи од Другог светског рата

© AFP 2023 / LAKRUWAN WANNIARACHCHI Џорџ Сорош
Џорџ Сорош - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош прославио је 90 рођендан у, како је навео, “најгорој кризи у његовом животу након Другог светског рата”.

“Ми смо у кризи, најгорој кризи у мом животу након Другог светског рата. Описао бих је као револуционарни тренутак кад је распон могућности пуно већи него у нормалним временима. Оно што је непојмљиво у нормално време постаје не само нормално, него се стварно догађа. Људи су дезоријентисани и престрашени. Раде ствари које су лоше за њих и лоше за свет”, навео је Сорош за италијанску „Републику“.

Он сматра да је Европа јако рањива, пуно више од САД. САД су једна од најдуговечнијих демократија у историји. Али, чак и у САД, преварант попут Доналда Трампа може бити изабрани председник и подривати демократију изнутра.

Џорџ Сорош - Sputnik Србија
Сорошев рецепт за спас ЕУ из 18. века

“Али у САД-у имате дугу традицију провера, равнотеже и успостављених правила. А изнад свега имате Устав. Тако да сам уверен да ће се показати да је Трамп прелазни феномен који ће, надам се, отићи у новембру. Али он је и даље јако опасан, бори се за властити живот и учиниће све како би остао на власти, јер је повредио Устав на пуно различитих начина, а ако изгуби на председничким изборима, сматраће се одговорним. Али Европска унија је пуно рањивија, јер је некомплетна унија. И има пуно непријатеља, унутрашњих и спољних”, оценио је Сорош.

Поводом одлуке ЕУ да одобри фонд од 750 милијарди евра за опоравак каже да је ЕУ направила врло важан позитиван корак према свом обавезивању да позајме новац с тржишта у пуно већој количини него икада пре.

Али, како је додао, након тога је неколико земаља, такозвана „Штедљива петорка“ – Холандија, Аустрија, Шведска, Данска и Финска – успело смањити ефекат постигнутог споразума.

„Трагедија је у томе што су те земље у основи проевропске, али су врло себичне. И јако су штедљиве. И, прво су довеле до споразума који ће се показати неодговарајућим. Смањење планова за климатске промене и политику одбране посебно је разочаравајуће. Друго, желе бити сигурни да се новац правилно троши. То ствара проблеме јужним земљама које су најјаче погођене вирусом“, рекао је Сорош, преноси портал „Биз лајф“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала