„Браћо, хвала што не тучете“: У Белорусији се настављају мирни протести /видео/

© REUTERS / STRINGERМирне демонстрације у Минску
Мирне демонстрације у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
У Белорусији се и данас одржавају мирни протести у знак неслагања са резултатима председничких избора. У Минску су грађани почели да се окупљају од јутрос, а придружили су им се и радници неколико предузећа. Тренутно је највећи број окупљених испред зграде владе у Минску.

Протести у Белорусији трају скоро недељу дана. Протестима су се придружили и представници различитих професија, од лекара и учитеља до музичара, као и радници различитих предузећа и фабрика.

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротест радника фабрике трактора у Минску
„Браћо, хвала што не тучете“: У Белорусији се настављају мирни протести /видео/ - Sputnik Србија
Протест радника фабрике трактора у Минску

Демонстранти су стигли на трг Независности у Минску, где се налази зграда владе. Тамо дежурају полицијске снаге.

Највеће одушевљење је изазвала белоруска полиција, која је спустила штитове пред демонстрантима који су се окупили код зграде владе у Минску, преноси дописник Спутњика.

Демонстранти су такав потез полиције дочекали са одушевљењем. Жене прилазе полицајцима, грле их и поклањају им цвеће. Многи се фотографиши са припадницима специјалних снага. Полиција није на то реаговала, али су се руковали са демонстрантима. 

Демонстранти скандирају „Браћо, хвала што не тучете“,„Света (Светлана Тихановска) је наш председник“, „Полиција је уз народ“, „Преброј гласове“, „Одлази“. 

Полиција је ускоро потиснула део демонстраната од зграде владе у Минску. 

Већина је и даље испред зграде владе. Један полицајац је рекао окупљенима да „ће све бити добро, чак и боље од тога, ако не буде никаквих провокација“. 

Полиција је обећала да неће хапсити демонстранте уколико се и даље буду понашали „мирно и културно“. Они захтевају од демонстраната да им се не приближавају.

Демонстранти траже да се поново одрже председнички избори, у супротном обећавају да ће наставити са протестима.

Дописник Спутњика јавља да на трг Независности излази и војна техника и полицијска возила.

 

У Витебску се такође одржава мирни протест, у коме учествује неколико стотина грађана.

Демонстранти су прикупили око 700 потписа за петицију у којој траже да се пониште резултати гласања у Витебску, да се прекине насиље и ослободе ухапшени.

У Гродну се окупљенима обратио градоначелник, који није желео да говори о легитимности избора, већ је демонстранте позвао на мир.

Министарство здравља Белорусије саопштило је да у претходна 24 часа није било повређених демонстраната, а до сада је хоспитализовано око 150 повређених.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала