„Цео свет ће бити на добитку“: Британци оценили руску вакцину

© Фото : RDIF press serviceПроизводња прве вакцине против вируса корона
Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Критика појединих западних држава на рачун Москве због политике у међународној арени не би требало да утиче на мишљење о развоју руске вакцине против вируса корона, јер уколико она успе, цео свет ће бити на добитку, пише британски часопис „Спектејтор“.

Како наводи лист, непријатељска реторика у вези са вакцином, коју су направили руски Национални истраживачки центар „Гамалеј“ и Руски фонд за директне инвестиције, изгледа „помало чудно“.

Аутор чланка је нагласио да су неки представници медицинске заједнице вакцину „дочекали на нож“. Истовремено, додао је да су мишљења различитија у економској средини, док део експерата указује да се у „необичној ситуацији“ са пандемијом вируса корона не сме дозволити изношење оштрих и „очигледних“ мишљења.

Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Русија одговара критикама: Ускоро стиже комплетна документација о испитивањима вакцине

„Тренутно трпимо велике економске губитке, што би ускоро могло да резултира дугорочним политичким и социјалним проблемима. Све то трпети у ишчекивању потпуног завршетка тестирања вакцина, такође је ризик“, пише „Спектејтор“.

Према речима аутора чланка, „бескрајни карантини, масовна незапосленост и банкроти, као и ужасни дугови“ присиљавају људе на компромисе и ризике.

„Колико знамо, нико неће бити приморан да се вакцинише. А ако вакцина успе, цео свет ће бити на добитку од тога“, истакнуто је у чланку.

Аутор чланка је такође истакао да међународна заједница мора да престане да осуђује руске новитете. Према његовим речима, није искључено да ће и друге земље морати да следе пример Москве, чију је одлуку о вакцини назвао исправном.

Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Руска вакцина „прст у оку“, логично да јој неће аплаудирати

Подсетимо, Министарство здравља Русије регистровало је у уторак прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције ковид 19, коју је развио Научни институт „Гамалеј“ заједно са руским Фондом за директне инвестиције.

Министар здравља Русије Михаил Мурашко саопштио је да ће се вакцина производити на два места – у центру „Гамалеја“ и у компанији „Бинофарм“. Председник Русије Владимир Путин истакао је да је вакцина прошла све неопходне тестове и да формира стабилан имунитет.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала