Лончар о обавезној вакцинацији: Свако ће поступати како струка каже

© Tanjug / ZORAN ZESTICМинистар здравља Златибор Лончар
Министар здравља Златибор Лончар - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар здравља Златибор Лончар напомиње да морамо да будемо спремни за други талас на јесен, јер нас је корона више пута изненадила, не само нас,него цео свет.

"Нико није очекивао да ће да расту бројеви, да буду никад већи. Можете да замислите како ће тек да буде када се удруже са другим вирусима, када не будемо могли да проветравамо и да излазимо напоље, јер ће бити хладније, па ћемо више бити у затвореном", изјавио је министар, и додаје да ће све урадити да спремни дочекамо јесен, а да се те припреме одвијају као да вакцине неће бити.

Говорећи о обавезној вакцинацији деце против грипа, Лончар наглашава да та одлука зависи од процена педијатара и стручних људи.

"Ми се увек ослањамо на здравство. Не ради се о томе да ћемо да терамо некога, свако ће поступати како струка каже. Не треба од тога правити тему коју ћемо да причамо ван струке, треба препустити то онима који се разумеју у то, и на основу препоруке ћемо деловати", рекао је Лончар.

Коментаришући руску вакцину против ковида 19 Лончар наводи да то питање нема једноставан одговор, јер када хоћете да узмете било који лек, постоје одређена правила која морају да се поштују.

"Ниједну вакцину не можете да узмете ако не испуни услове које потписује Агенција за лекове и медицинска средства у Србији", рекао је Лончар наглашавајући да вакцина треба да има испуњене све услове који гарантују да је сигурна и безбедна и да даје резултате.

"Није битно ко је направио вакцину, свака вакцина која испуни услове и прође контролу може да се да грађанима, и ту се ништа неће променити. То ће тако бити, јер је безбедност наших грађана на првом месту", рекао је Лончар.

"Молим вас да не претварате ово у друга питања, ово су питања струке и тако ће бити", додао је он за ТВ Прву.

Министар Лончар напомиње да не можемо да увеземо ниједну вакцину док се не одобри. Исте секунде када се испуне услови и Агенција дâ дозволу, истог дана може да се увезе, а већ наредног и да се пусти у примену.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала