Маска на лицу читавог света: Имамо ли џокера у рукаву?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Да ли је пандемија вируса корона Америку и Србију учинила истим простором за несигурност и страх? Има ли  свет џокера у рукаву који ће му помоћи да поново уђе у нормалност? Шта о томе мисли писац Владимир Пиштало, чија је књига недавно овенчана наградом „Меша Селимовић“.

Пиштало у „Орбити културе“ открива и зашто је његов награђивани роман о Тесли („Тесла, портрет међу маскама“) у наслову имао маску пре него што је она стављена на лице читавог света.

Да ли је компакт диск  на којем наши славни глумци рецитују поезију великих руских песника, настао из жеље да се најузвишенији део литературе отргне од заборава и памти, уз помоћ гласа једне Мире Ступице или Мише Јанкетића, открива нам Милан Шарац.

Слика Јосипа Броза и холандског краљевског пара који су окружени радницима, проститукама и просјацима и Кнез –Михајлова улица препуна људи жељних да виде забрањену изложбу Миће Поповића – само су делић историје Културног центра Београда, која нас недавном монографијом води кроз шест деценија дугу историју ове куће. О Институцији која је угостила Мишу Поповића, Марину Абрамовић, Петра Лубарду и многе друге уметнике разговарамо са Горданом Добрић, историчарком уметности и дугогодишњом кустоскињом Галерије КЦБ   

Зашто се књига која је недавно, после неколико деценија, поново објављена код нас - студија „Проблеми поетике Достојевског“ руског теоретичара и филозофа Михаила Бахтина - била  револуционарна у време њеног настанка? На који је начин променила начин тумачења дела великог руског писца већ и токове модерне теорије књижевности? Колико су данас Бахтинова „полифонија“, „карневализација“, сливање различитих гласова, којима је тумачио дела Достојевског, данас примењива и у областима изван уметности, у животу самом – нека су од питања за госте „Орбите“ универзитетске професоре и тумаче књижевности др Јована Попова и др Јасмину Ахметагић.

Да ли је пандемија вируса корона Америку и Србију учинила истим простором за несигурност и страх? Зашто је пророчки његов наградама овенчани Тесла („Тесла, портет међу маскама“)  у наслову имао маску пре  него што је она стављена на лице читавог света? Има ли  свет џокера у рукаву који ће му помоћи да поново уђе у нормалност и да ли је баш то једна од тема од којих књижевност може дуго да живи– нека су од питања за Владимира Пиштала, писца коме је књига есеја „Значење џокера“ недавно донела још једно у низу признања - награду „Меша Селимовић“.

О управо објављеној књизи „Ја Елтон Џон“, аутобиографији једне од највећих рок звезда,  која се преко ноћи нашла у врху листе „Лагуниних“ бестселера, о књизи за коју већ кажу да помера границе бавећи се „шокантним детаљима, али и мукотрпним путем до спознаје о сопственом животу“, разговарамо с преводиоцем књиге, музичарем и рок новинаром Дејаном Цукићем.

Књижевни фестивал „Крокодил“ ове године окупиће регионалне песникиње и списатељице које уносе нови сензибилитет у књижевност. О томе шта нас чека на предстојећем фестивалу, који ће бити одржан од 28. до 30. августа разговарали смо с Миленом Берић из „Крокодила“.

Орбита културе Владимир Пиштало, Милан Шарац, Гордана Добрић, Јован Попов, Јасмина Ахметагић, Дејан Цукић, Милена Берић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала