Најпознатији телескоп за тражење ванземаљаца уништен у ноћном инциденту /фото/

© AFP 2023 / Arecibo ObservatoryОбсерваторија Аресибо
Обсерваторија Аресибо - Sputnik Србија
Пратите нас
Опсерваторија „Аресибо“ – огромни телескоп у Порторику познат по скенирању космоса у потрази за астероидима и ванземаљским животом – ове недеље је угашен након разорне несреће у којој су страдали рефлекторски тањири телескопа.

У понедељак 10. августа, око 2.45 по локалном времену, метални кабал постројења је пукао, провлачећи се кроз делове радара и правећи отвор дужине 30 метара, наводи се у саопштењу из Универзитет Централна Флорида. Кабал је закачио је и неколико других каблова и платформи које држе тањир, због чега је на земљу пао отпад и отежао техничарима приступ, пише Лајв сајенс.

„Имамо тим стручњака који процењује ситуацију“, навео је директор опсерваторије Франциско Кордова. „Наш фокус је осигурање безбедности нашег особља, заштита објеката и опреме и враћање објекта у пуне операције што пре, тако да може да помаже научницима широм света.“

„Аресибо“ је почео са радом 1963. године са дна природне јаме у Порторику. У време када је завршен, био je највећи светски телескоп са једним тањиром, и протезао се у пречнику од 305 метара. Иако телескоп можда не знате по имену, знате га по виђењу захваљујући филму из 1997. године „Контакт“. Главни глумац тог филма је астроном који ради на „Аресибу“, и нада се да ће успоставити први контакт са ванземаљском интелигенцијом.

Иако још увек чекамо тај епски СМС од ванземаљаца, „Аресибо“ је играо централну улогу у потрази за ванземаљском интелигенцијом (СЕТИ) седамдесетих година прошлог века. Астрономи су 1974. користили радио-телескоп за пренос бинарног кода према густом скупу звезда удаљеном 25.000 светлосних година, надајући се да ће поруку можда покупити друга технолошки напредна цивилизација. То се није десило.

Експерименти СЕТИ остали су кључни део агенде опсерваторије - а исто тако и планетарне одбране. „Аресибов“ планетарни радарски пројекат, део НАСА програма за планетарну одбрану, одговоран је за откривање и проучавање објеката близу земље, попут астероида, који би могли представљати опасност за нашу планету.

Тај пројекат је заједно са свим осталим „Аресибовим“ пројектима обустављен због оштећења. Али „Аресибо“ се опорављао од штете и раније, укључујући земљотресе и ураган Марију, а ова несрећа, надамо се, неће бити изузетак. Ипак, било би грозно да ванземаљци баш сад коначно узврате на наш позив.

Прочитајте и:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала