Старац Муја из Београда звезда светских медија /видео/

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICАлигатор Муја
Алигатор Муја - Sputnik Србија
Пратите нас
Муја, тренутно најстарији живи амерички алигатор на свету који је пре неколико дана прославио 83. годишњицу доласка у Београдски зоолошки врт, постао је светска звезда.

Под насловом „Најстарији заточени алигатор обележава 83 године у Београдском зоолошком врту“, агенција АФП објавила је текст о потврђеном светском рекордеру у дуговечности алигатора који живе у контролисаним условима. Текст су пренели бројни медији у свету, међу којима чак и тајландски „Бангкок пост“.

Муја је званично постао најстарији заробљени алигатор на свету када је у мају умро познати Сатурн из московског зоолошког врта Сатурн, рођен 1936. године.

„Муја је преживео више бомбардовања и неколико земаља иако за 83 године никада није напустио малени базен у Београдском зоолошком врту, што га чини најстаријим алигатором у заточеништву на свету“, пише тајландски портал.

Иако се не зна тачан датум његовог рођења, Муја је у Београд стигао у августу 1937. године из немачког зоолошког врта. Претпоставља се да је тад имао две године, мада се на фотографијама из тог времена изгледа као да му је десет година.

У тексту се наводи да је Муја живео у Краљевини и социјалистичкој Југославији и још неколико држава после распада СФРЈ, као и да је преживео два бомбардовања Београда – нацистичко из 1941. и НАТО агресију 1999. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала