Присуствујемо историји: Стефан Немања је нови почетак /видео, фото/

© Sputnik / Радоје ПантовићПостављање споменика Стефану Немањи у Београду
Постављање споменика Стефану Немањи у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Подизање споменика Стефану Немањи није само нешто што је наш дуг, већ је и почетак другачијег размишљања Срба о својој историји и култури, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић и означио почетак постављања постамента, односно првих делова велелепног споменика Стефану Немањи испред зграде бивше главне железничке станице у Београду.

„Присуствујемо историји јер је почело постављање споменика једном од најзначајнијих српских владара чије се време памти као прекретница у историји и култури Срба, који је сам по себи доказ да српска државност, уз одређене прекиде, траје осам стотина година. Ово је доказ да су Срби стари европски народ са својом историјом, културом и традицијом“, рекао је Весић.

Он је подсетио да је споменик висок 28 метара, од којих ће пет бити под земљом, а постављени су и шипови дубине 15 метара који гарантују стабилност. Ово дело чувеног руског скулптора Александра Рукавишњикова направљено је у бронзи и доминираће Савским тргом.

© Sputnik / Сандра ЧеринПочело постављање споменика Стефану Немањи у Београду
Почело постављање споменика Стефану Немањи у Београду - Sputnik Србија
1/4
Почело постављање споменика Стефану Немањи у Београду
© Sputnik / Радоје ПантовићДео споменика славном српском владару
Део споменика славном српском владару - Sputnik Србија
2/4
Део споменика славном српском владару
© Sputnik / Сандра ЧеринПочело постављање споменика Стефану Немањи у Београду
Почело постављање споменика Стефану Немањи у Београду - Sputnik Србија
3/4
Почело постављање споменика Стефану Немањи у Београду
© Sputnik / Радоје ПантовићОлег Лашарев, шеф руског тима који ради на подизању споменика
Олег Лашарев, шеф руског тима који ради на подизању споменика - Sputnik Србија
4/4
Олег Лашарев, шеф руског тима који ради на подизању споменика
1/4
Почело постављање споменика Стефану Немањи у Београду
2/4
Део споменика славном српском владару
3/4
Почело постављање споменика Стефану Немањи у Београду
4/4
Олег Лашарев, шеф руског тима који ради на подизању споменика

 

„Очекујемо да споменик оснивачу наше најзначајније средњовековне династије Стефану Немањи, који је заиста монументалан и понос наше земље, буде постављен до средине октобра“, рекао је Весић.

У Београду се од 10. августа налази и група руских мајстора који ће заједно са нашим радити на постављању споменика, а почетком септембра очекује се и долазак самог аутора који ће лично надгледати постављање споменика.

Како је рекао Олег Лашарев, шеф руског тима који ради на подизању споменика, за Русију је била велика част да учествује на конкурсу и да на њему победи управо Александар Рукавишњиков.

© Sputnik / Радоје ПантовићДелови споменика чије је постављање данас почело
Присуствујемо историји: Стефан Немања је нови почетак /видео, фото/ - Sputnik Србија
Делови споменика чије је постављање данас почело

„Није често да вајар добија прилику да уради симболичан, врло значајан споменик како у иностранству, тако и у својој земљи. Зато је вајар Рукавишњиков уложио своје искуство, способност и креативност како би израдио овај прелепи споменик. Споменик је комплетно урађен и монтиран у Москви како би га мајстор Рукавишњиков оценио, а онда је био подељен на делове како би био транспортован у Србију. Завршићемо монтажу на време и за три месеца ће све бити готово“, рекао је Лашарев.

Он је за Спутњик навео да њих у Русији посебно радује то што управо они раде овај споменик јер Срби представљају, како је истакао, најближи народ Русима ван граница бившег Совјетског Савеза.

Прва четири камиона са деловима споменика, односно делови за постамент, у Београд су из Русије стигли у петак. Најављено је да ће до 31. августа стићи друга четири камиона, док ће последња два бити ту до 15. септембра. Споменик ће тако бити поново склопљен, исполиран и патиниран и имаће посебно осветљење. Како је навео Горан Весић, споменик би био постављен и раније, али нас је задесило ванредно стање. Он је истакао да ће реконструкција Савског трга, на коме ће се налазити споменик, биће завршена до средине новембра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала