САД и Пољска потписале споразум о снажнијој војној сарадњи

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАмерички војници на церемонији дочека батаљона НАТО-а под руководством САД у пољском Ожишу
Амерички војници на церемонији дочека батаљона НАТО-а под руководством САД у пољском Ожишу - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници САД и Пољске потписали су у Варшави споразум о војној сарадњи на основу кога ће бити могуће повећати војни контингент америчке војске у тој источноевропској земљи.

Документ су потписали амерички државни секретар Мајк Помпео и министар одбране Пољске Маријуш Блашчак.

Медији оцењују да овај споразум представља наставак спровођења декларације председника Пољске и САД Анджеја Дуде и Доналда Трампа о јачању присуства америчких снага у Пољској, који су њих двојица потписали још прошле године у Вашингтону.

Између осталог, овај документ подразумева повећање броја копнених снага за 1.000 војника, као и премештање петог корпуса копнене војске САД у ту земљу.

Иначе, тренутно се у Пољској налази око 5.000 америчких војника.

Дуда: Овиме је појачана гаранција сигурности

Председник Пољске Анджеј Дуда изјавио је да је потписивањем овог споразума не само повећан број америчких снага у његовој земљи, већ је појачана гаранција да ће у случају опасности „наша војска стајати раме уз раме са америчком“.

Према његовим речима, војна сарадња Пољске и САД означава „већу војну безбедност за целу источну Европу, али и за земље Балтика и Украјину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала