Сиријско племе Акидат дало ултиматум америчким савезницима: Имате месец дана да напустите Сирију

© AP Photo / Jake SimkinКурдски борци - архивска фотографија
Курдски борци  - архивска фотографија - Sputnik Србија
Пратите нас
Племе Акидат из сиријске провинције Деир ел Зур тражи да се регион очисти од проамеричких Сиријских демократских снага (Курди) и да Сиријци преузму управљање провинцијом - „оставите арапски регион Арапима“. Поред тога, они сматрају међународну коалицију на челу са САД одговорном за убиства шеика различитих племена у истоименој провинцији.

Дописник Спутњика у провинцији Хасака је саопштио, позивајући се на изворе у провинцији Деир ел Зур, да је 11. августа одржан састанак шеика и старешина племена Акидат на којем је присуствовало око 5.000 људи. Они су дали Сиријским демократским снагама (СДС) и другим америчким савезницима у том подручју месец дана да им предају све умешане у убиства шеика и да напусте провинцију. Притом, савет племена је оштро осудио хаос који је настао после низа убистава старешина племена, као и корупцију у провинцији.

Последње убиство које је подигло велику прашину је било убиство шеика Муташара Хафла и његовог рођака Дара Михлефа Халафа. Убиства су испровоцирала талас протеста и агресије локалних племена како према оружаној групацији СДС.

„Позивамо међународну коалицију да преда управљање провинцијом арапском народу, поштујући територијалну целовитост Сирије, а такође и права сиријских грађана“, наводи дописник Спутњика изјаву старешина.

Представници племена Акидат су тражили од СДС да ослободе све заробљенике и таоце - пре свега заробљене жене и децу.

Племена Акидат живе у источном делу сиријске провинције Деир ел Зур. Многобројни протести су настали када су војници СДС убили неколико шеикова и старешина племена. Као одговор представници племена су упала у седишта СДС у неколико градова провинције и заробили војнике.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала