Бугарски премијер: Данас ћу предложити нацрт новог Устава

© AP Photo / Olivier MatthysБугарски премијер Бојко Борисов
Бугарски премијер Бојко Борисов - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Бугарске Бојко Борисов изјавио је да ће нацрт овог Устава бити поднет Народној скупштини још данас, а да ће гласање бити одржано 2. септембра, како је и раније најављено.
„Данас ћемо поднети Народној скупштини нацрт Устава, како бисмо раскринкали лаж о томе да је то устав странке ГЕРБ (владајућа странка Бојка Борисова). Велика народна скупштина може у нацрту променити било који део и тачку, унети било какав предлог, укључујући и предлоге председника и главног тужиоца“, рекао је бугарски премијер.

Према речима шефа владе, већ данас ће почети да решава питање електронског гласања, и наложиће потпредседнику владе Томиславу Дончеву да купи машине за гласање.

Аналитичар Христо Панчугов рекао да сумња да ће предлог Борисова задовољити демонстранте, који су у почетку захтевали оставку владе и тужиоца Ивана Гешева.

„Мислим да такав потез неће изменити ситуацију са протестима из једног простог разлога – на почетку свог излагања Борисов је констатовао да је држави потребан 'рестарт', односно, он је признао да држава не функционише онако како би требало“, рекао је бугарски експерт за Бугарску националну телевизију.

Раније је председник Румен Радев критиковао предлог Борисова да се сазове скупштина ради уношења измена у Устав, рекавши да „власт која је угушила слободу говора не може предлагати дискусију о будућности Бугарске“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала