Игуман Сава представио мапу обилазнице око Дечана која би омогућила несметану градњу пута /фото/

© Sputnik / Бранко МаксимовићЧетири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански,на територији Европе од Другог светског рата.
Четири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански,на територији Европе од Другог светског рата. - Sputnik Србија
Пратите нас
Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић саопштио је да би заобилазни пут око специјалне заштићене зоне манастира Високи Дечани омогућио наставак радова на ауто-путу Дечани-Плав.

Игуман је на свом Фејсбук налогу представио мапу обилазнице око манастира која би, према његовом мишљењу, омогућила несметану градњу пута Дечани-Плав.

Јањић је навео да су ту идеју још 2014. године подржали међународни представници и тадашњи премијер, а сада председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

„Заобилазница око заштићене зоне манастира омогућила би нормалан наставак радова на магистралном путу Дечани-Плав. Локални пут кроз заштитну зону имао би посебан карактер, уз ограничења тешког саобраћаја, брзине и одговарајуће ширине“, истакао је Јањић.

Он је указао да је то једино решење у оквиру постојећег Закона о специјалним заштитним зонама.

Игуман манастира Високи Дечани је нагласио да манастир никада није био против изградње пута, али да, као ни међународни представници, није могао да подржи кршење Закона о посебним заштићеним зонама.

„Оптужити манастир да изградња пута зависи од нас је бесмислица“, написао је игуман Дечана.

Јањић је такође указао да је реч о закону који је усвојила скупштина привремених приштинских институција и да локалне институције треба да раде на његовом спровођењу, а не на његовом кршењу, преноси Танјуг.

© Sputnik / Дејан СимићИгуман Сава Јањић: „Оптужити манастир да изградња пута зависи од нас је бесмислица“
Игуман Сава представио мапу обилазнице око Дечана која би омогућила несметану градњу пута /фото/ - Sputnik Србија
Игуман Сава Јањић: „Оптужити манастир да изградња пута зависи од нас је бесмислица“

Председник Србије Александар Вучић поручио је раније да се упадом у заштићену зону манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова, угрожава једна од највећих српских и хришћанских светиња, и да је тај чин недвосмислено у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и у супротности са прописима које је донела сама Приштина.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала