Нисам вечан, нисам светац: Лукашенко спреман да преда овлашћења након усвајања новог Устава

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко на митингу у Минску
Председник Белорусије Александар Лукашенко на митингу у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да се ради на трећој верзији обновљеног Устава, и да је спреман да преда своја овлашћења након усвајања Устава на референдуму.
„Треба нам нови Устав. Предложили су ми две верзије. Одбацио сам их јер се мало разликују од актуелне. Ради се на трећој верзији. Дођите, седите, и радићемо на Уставу“, рекао је белоруски лидер и додао да неће напустити дужност под притиском. 

Он је додао да власт у Белорусији никада неће пасти и, иако су неки људи стекли утисак да је већ „пала“ и да уопште не постоји, треба да се стрпе.

„Они (противници актуелне власти у Белорусији) су људе затровали друштвеним мрежама. И неки су стекли утисак да је готово – власт је пала, нема власти. Власт никада неће пасти. Ви ме познајете. А с њима ћемо изаћи на крај. Просто се треба стрпети“, поручио је Лукашенко.

Он је додао да ако Белоруси „униште“ њега, свог првог председника, учиниће исто и са осталима.

Ја нисам вечан. Али ако уништите свог првог председника, уништаваћете, као у суседним земљама, и све остале. Белоруси не треба да то чине“, поручио је Лукашенко.

Лукашенко је рекао да „није светац“, да је по карактеру груб, али да у супротном „не би било земље“.

Кремаљски дворац у Москви - Sputnik Србија
Путин и Лукашенко спремни да заједно реагују на претње које долазе споља

„Да, ја нисам светац. Ви познајете моју грубост. Да није било грубости, не би било земље, ви то знате. Такође добро знате да ја вашу децу нећу увредити и да земљу нећу никоме дати. То је главно“, истакао је он, преноси државна агенција „Белта“.

Лукашенко је додао да руски председник Владимир Путин и он деле исто мишљење – збрка око Белорусије није случајна. Он је истакао да су нереди у Белорусији испровоцирани тако да власт усмери своју војску на дешавања у унутрашњости. 

„Ко данас може гарантовати да су те снаге које се приближавају споља према нама равнодушне? Не, Путин и ја смо истог мишљења да цела ова збрка није узалудна“, истакао је он.

Он је додао да ако Белоруси изађу на улице власт ће то истрпети, али ако крену да „ломе“, власт ће одговорити.

„Данас не треба мислити телефоном ајфоном, него мозговима. Мислите! Пренесите свима да нико никога неће наговарати. То је све. Дошло је до те границе, и ако је пређете – нека вам је Бог у помоћ. Ако изађете на улице, ми ћемо истрпети, али ако кренете да ломите – одговараћете за то“, упозорио је Лукашенко.

Лукашенко је позвао демонстранте да не провоцирају полицију.

„На провокације ћемо одговарати на одговарајући начин. Умирите се. Схватите, војник вам неће опростити када га тучете по леђима из аутомобила. Молио сам пре ових догађаја – не провоцирајте. Они ће штитити своје породице, на које се данас врши притисак преко друштвених мрежа“, рекао је Лукашенко. Он је такође скренуо пажњу на то да многи ухапшени учесници демонстрација циљано планирали и предузимали такве акције, и то још на дан избора, пре затварања свих гласачких места.

Протести у Минску - Sputnik Србија
Најстарији белоруски дипломата подржао протесте: једини извор власти у нашој земљи је народ

Како је рекао Лукашенко, многи од њих су били у алкохолисаном стању или под дејством наркотика.

„Све сам издржао, издржаћу и ово“

Приликом посете фабрике МЗКТ у Минску јутрос, Лукашенко је изјавио да су избору у републици прошли нормално, а да 80 одсто гласова бирача не може бити фалсификовано.

„Знам, разумем шта се дешава. Ви сте радници. Ви мене такође знате. Увек сте подржавали председника, то знам. Ево и нека нисте сви. Али запамтите, мушки ћу вам рећи: најстрашнија ствар у животу је издаја. Не желим да вас прекорим да сте некога издали. Ја добро знам шта се дешава“, рекао је Лукашенко.

Такође је позвао запослене у предзећу да наставе да раде.

„Све сам преживео. Преживећу и ово. Али сада мислите о себи. Ево ја сам, на пример, отишао (са власти). Шта сута, јесте ли мислити о томе. Молим вас, не уништавајте своје предзеће, да би имали плату. Лукашенко ће сутра отићи, али ви ћете овде остати“, поручио је председник радницима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала