Хиљаде Београђана похрлиле до кључног папира: Брже до мора него до теста

© Sputnik / Стефан ЂурићКолона испред улаза у „Торлак“
Колона испред улаза у „Торлак“ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пре ћу доћи до Црне Горе, окупати се у мору и попити хладан шприцер, него што ћу овде добити тест који ми је потребан да бих уопште кренуо.

Врти главом средовечни мушкарац док гледа бескрајну колону која је као змија на августовском сунцу опасала Институт „Торлак“ у Београду.

Ту грађани више сати чекају у километарском реду како би се тестирали на вирус корона и отпутовали у Црну Гору која је након неколико месеци отворила границе за нашу земљу. Иако једни иду туристички, други пословно, а трећи да виде породицу, једно им је заједничко – негодују због редова.

Посматрајући од капије института, колони људи која се простире дуж тротоара не назире се крај... Сунце пржи, а према искуству оних које смо затекли, половина колоне прелази се за око два сата, што значи да се на ред долази тек након четири сата чекања. С ноге на ногу.

© Sputnik / Стефан ЂурићГужва на улазу у „Торлак“
Хиљаде Београђана похрлиле до кључног папира: Брже до мора него до теста - Sputnik Србија
Гужва на улазу у „Торлак“

Колона испред „Торлака“ - грађани чекају тест да би отишли на море

Док је чекала тестирање да би могла да отпутује код родитеља у Црну Гору, Санела Триповић , пореклом из те земље, рекла је за Спутњик да јој је тешко пало то што није могла да раније посети породицу.

„Да будем искрена, да немам родитеље и кућу на мору никад не бих отишла у Црну Гору, иако сам рођена тамо“, каже Санела Триповић.

© Sputnik / Стефан ЂурићСанели Триповић је тешко пало то што дуго није видела родитеље
Хиљаде Београђана похрлиле до кључног папира: Брже до мора него до теста - Sputnik Србија
Санели Триповић је тешко пало то што дуго није видела родитеље

Једна црногорска држављанка која је желела да остане анонимна и која у Србији живи већ 20 година пожалила нам се како од јануара није видела своје најближе.

„Све је ово политички. Сви сад чине уступке једни другима, а на штету грађана који су у великом губитку“, огорчена је наша саговорница.

Мирко и Јасна Драгић били су да се тестирају да би могли да оду у викендицу у Црној Гори. И они сматрају да касно отварање граница има политичке корене.

„И ово тестирање је могло да се организује другачије и да буде комотније за све грађане“, негодује Јасна Драгић.

Црногорци очекују српске туристе

Владимир Милојевић који је чекао у колони како би са породицом ухватио последњи талас ове сезоне и отишао на море у Црну Гору, донедавно је боравио у тој земљи пословно. Он сведочи да се сезона тамо свела на мали број страних држављана и домаћих туриста. На питање да ли у Црној Гори очекују српске туристе, он каже:

„У принципу, очекују, јер је једино могуће да им на крају сезоне дође неки држављанин Србије како им сезона не би доживела фијаско“, каже нам Милојевић.

© Sputnik / Стефан ЂурићВладимир Милојевић сведочи да Црногорци очекују српске туристе
Хиљаде Београђана похрлиле до кључног папира: Брже до мора него до теста - Sputnik Србија
Владимир Милојевић сведочи да Црногорци очекују српске туристе

Без гужве прошле недеље

Ана Врбанец отишла је да се тестира како би могла оде на пословни пут у Хрватску. И прошле недеље чекала у реду за тестирање, али знатно краће:

„Прошле недеље смо дошли у пола шест ујутру. Није било великог реда. У 8.20 смо сви били готови. Ово данас ми је први пут да присуствујем оволиком реду и да то толико дуго траје“, сведочи она и додаје да би за децу требало да се формира посебан ред, како се не би мучила.

© Sputnik / Стефан ЂурићАна Врбанец каже да прошле недеље није била толика гужва
Хиљаде Београђана похрлиле до кључног папира: Брже до мора него до теста - Sputnik Србија
Ана Врбанец каже да прошле недеље није била толика гужва

Црна Гора је 15. августа отворила границу са Србијом. Да би грађани Србије могли да уђу у Црну Гору, потребно је да испуне три услова:

  1. Да поседују негативан резултат ПЦР теста на коронавирус или позитиван резултат антитела класе ИгГ добијен ЕЛИСА серолошким тестом;
  2. Да je тест издала регистрована лабораторија и да није старији од 72 сата у тренутку уласка у Црну Гору;
  3. Да у периоду од 15 дана пре уласка у Црну Гору нису боравили у некој од држава из којих није дозвољен улазак у Црну Гору.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала