Продавнице на најсигурнијој листи: На ком послу се најлакше можете заразити короном

© Марина БулатовићЛЦБО продавница алкохолних пића у Канади
ЛЦБО продавница алкохолних пића у Канади - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Европски центар за превенцију и контролу болести анализирао је појављивање кластера, односно група заражених у разним радним окружењима, и утврдио да највећи ризик за заразу корона вирусом имају запослени у домовима за старије и немоћне, а потом медицински радници у болницама.

Али, иако болнички лекари и сестре оболевају нешто мање од њих, њихова је смртност већа.

С друге стране, продавнице су се показале као прилично сигурна радна окружења, пише Вечерњи лист.

Европски центар за превенцију и контролу болести анализирао је појављивање тзв. кластера, у овом случају групе од најмање два заражена, у разним радним окружењима како би подстакао државе да обрате посебан опрез на одређене групе радника и услове рада који омогућавају ширење заразе, преноси Хина.

Анализа је обухватила период од марта до јула, а иако су подаци затражени од 30 држава ЕУ, Европског економског простора и Уједињеног Краљевства, своје бројке - често непотпуне или без потребне диференцијације - доставило је само 17 држава.

Укупно је пријављено 1.377 кластера у радном окружењу, највише у здравству и социјалној служби.

Али, није реч о компактној целини: највише су на удару запослени у домовима за старије (591 кластер) и они у болницама, док су најсигурнији радници у примарној здравственој заштити с минималном појавом болести. На другом месту радних окружења су погони за прераду и паковање хране, као што су кланице, пољопривредни послови, попут брања воћа, фабрика.

Ширењу заразе, како се наводи, погодује мали размак међу радницима или заједнички смештај сезонаца.

У канцеларијским просторима забележено је 65 кластера.

На доњем делу лествице су трговине и образовне установе с 22 кластера, док су барови и ресторани забележили само пет појава група заражених.

Додаје се, међутим, да је током пролећних месеци рад и образовног и угоститељског сектора био ограничен.

Чак 95 одсто пријава група оболелих долазе из затвореног простора, што само по себи представља проблем јер се више од 80 одсто послова обавља у затвореном.

Велика инциденција болести примећена је у слабо плаћеним занимањима, а посебно је опасно за ширење заразе што многи због страха од губитка посла настављају да иду на посао са симптомима, пише Вечерњи лист.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала