Тајне осам најстаријих књига на свету

CC BY 2.0 / Flickr / atmtx / Гутенбергова Библија
Гутенбергова Библија - Sputnik Србија
Пратите нас
Људи су почели да користе писмо негде око 30. века пре нове ере у древној Месопотамији, која је укључивала сумерску, акадску и египатску цивилизацију. Иако први примерци писаног текста датирају пре 2600. године пре н. е, то су рани списи уклесани у камену и углавном се не сматрају књигама.

У овом чланку неће се помињати ти рани текстови, већ само оно што се сматра најстаријим књигама (увезаним књигама или плочицама) на свету, које постоје и дан-данас.

8. Гутенбергова Библија – око 1450-1455. године

Иако постоје и старије књиге од Гутенбергове Библије, она је укључена на ову листу јер је то прва књига штампана техником покретних слова. Гутенбергова Библија је најстарији пример књиге какву данас знамо.

Постоје подаци о томе да је било предвиђено штампање 200 примерака Библије на памучном папиру и 30 на кожи, али се не зна тачан број одштампаних примерака. Данас се зна да постоје само 22 примерка, а Гутенбергова Библија представља једну од најређих и највреднијих штампаних књига.

7. Књига Келса/Књига Колумба – око 800. године

Књига Келса или Књига Колумба једно је од највећих блага Ирске и представља илуминирани рукопис из 800. године нове ере. Пре него што је откривено да је књига настала око 800. године, научници су веровали да је та књига Велико јеванђеље Колумба, ирског монаха из 6. века. Књига је добила име по манастиру Келс, где се налазила дуги низ векова. Тренутно је изложена у библиотеци Тринити колеџа у Даблину, у Ирској.

У књизи се налазе сложене и екстравагантне илуминације због којих овај рукопис има изванредну вредност. Садржи четири јеванђеља из Новог завета и састоји се од 340 листова од телеће коже.

6. Јеванђеље Светог Катберта – око 7. века

Јеванђеље Светог Катберта најстарија је књига у Европе и датира из 7. века. У питању је препис Јеванђеља по Јовану, али је била намењена Светом Катберту, у чији је сандук похрањена након његове смрти 687. године. Ова књига величине длана, димензија 96 са 136 милиметра откривена је 1104. године, када је тело Светог Катберта премештено у Дарамску катедралу, како би се сачувало од напада викинга.

CC0 / Javno vlasništvo / Јеванђеље Светог Катберта, књига величине длана, димензија 96 са 136 милиметра откривена је 1104. године, када је тело Светог Катберта премештено у Дарамску катедралу, како би се сачувало од напада викинга.
Тајне осам најстаријих књига на свету - Sputnik Србија
Јеванђеље Светог Катберта, књига величине длана, димензија 96 са 136 милиметра откривена је 1104. године, када је тело Светог Катберта премештено у Дарамску катедралу, како би се сачувало од напада викинга.

Након што је књига пронађена 1104. године, завршила је у приватној колекцији, али је на крају поклоњена језутиској заједници у Белгији, 1769. године. Књига је 1979. позајмљена Британској библиотеци у Лондону, која ју је коначно откупила од језуита за 14 милиона долара.

5. Гаримино јеванђеље – око 330-650. године

Јеванђеља из Гариме су најстарија илустрована хришћанска света књига, која је откривена о у етиопском манастиру. До пре десетак година, научници су веровали да ове књиге потичу из 11. века, али недавна испитивања показују да књиге датирају од 330-650. године.

Како тврде монаси из Аба Гарима манастира, књиге су чуване у манастиру од самог настанка. Ова лепа Библија добила је име по Гарими, монаху који је стигао у Африку у 5. веку и који ју је копирао, како легенда каже, за смо један једини дан зато што је Бог одложио залазак сунца.

Обе књиге су рестауруране новцем из Етиопског фонда за наслеђе, британске добротворне организације која помаже у очувању уметничких дела пронађених у етиопским манастирима.

4. Библиотека Наг Хаманди – око 3. или 4. века

Библиотека Наг Хаманди је збирка тринаест гностичких текстова закопаних у запечаћеној тегли коју је 1945. године пронашао један арапски сељак, Мухамед ас-Саман, у египтаском граду Наг Хаманди. Списи се се међусобно разликују по ауторству, жанру, месту и времену настанка. Целокупан садржај кодекса је написан на коптском језику, иако су сви радови вероватно преводи са грчког, а међу њима се налази и делимичан превод Платонове „Државе“. Један од списа садржи једини познат комплетан текст Јеванђеља по Томи.

Верује се да ова књига датира из 3. или 4. века, иако је закопана и сакривена пре него што је Атанасије Александријски 367. године нове ере забранио коришћење неканонских књига. Од кад су откривени, ови кодекси су утицали на савремена истраживања раног хришћанства и гностицизма.

3. Синајски рукопис (Синајска Библија) – око 330-360. године

Синајски рукопис, познат још и као Синајска Библлија, једна је од најважнијих и најчуванијих књига на свету, зато што је једини примерак хришћанске Библије који је мање-више цео. Књига је ручно писана копија Библије, примерак грчког септуагинта, тј. првог превода Библије с хебрејског на грчки језик, који су превела четири писара у 4. веку.

CC0 / Javno vlasništvo / Синајски рукопис (Синајска Библија) је ручно писана копија Библије, примерак грчког септуагинта, тј. првог превода Библије с хебрејског на грчки језик, који су превела четири писара у 4. веку.
Тајне осам најстаријих књига на свету - Sputnik Србија
Синајски рукопис (Синајска Библија) је ручно писана копија Библије, примерак грчког септуагинта, тј. првог превода Библије с хебрејског на грчки језик, који су превела четири писара у 4. веку.

Ова књига се сматра једним од најбољих грчких текстова Новог завета и била је корисна приликом истраживања библијског текста. Иако из књиге недостају велики делови Старог завета, научници верују да је књига оригинално саџала и Стари и Нови завет.

2. Таблице из Пирга – око 500. пре н.е.

Таблице из Пиргија пронађене су 1964, приликом ископавања древне луке Пирги, и датирају из периода 500. године пре н.е. Иако ове таблице не чине књигу, свака од њих на ивицама има рупице, што значи да су некада биле увезане. Ове таблице су јако битне јер су написане на два различита језика. Две су написане на древном етрурском, а трећа је написана на феничанском.

Захваљујући двојезичном тексту, истраживачи су успели да употребе своје знање феничанског како би тумачили етрурске таблице. Данас се чувају у Народном музеју етрурске уметности у Риму.
1. Етрурска златна књига – око 600. године пре н. е.

Иако се не зна много тога о Етрурској златној књизи, верује се да је то најстарија књига на свету, која датира из периода 600. године пре н. е. Начињена је од двадесетчетворокаратног злата и састоји се из шест увезаних листова, на којима су нацртани јахач коња, сирена, харфа и војници. Књига је пронађена касних 1950-их, у гробу који је ископан приликом грађења канала на реци Струми, у Бугарској.

Особа која је пронашла књигу, а која је желала да остане анонимна, књигу је поклонила 2003. године Бугарском Националном музеју. Тадашњи директор музеја, Бижидар Димитров, изјавио је да су аутентичност књиге утврдили експерти из Софије и из Лондона, преноси „Лагуна“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала