Белоруска опозиција: Нећемо власт неуставним путем

© Sputnik / Viktor TolochkoПредставници штаба Светлане Тихановске Марија Колесњикова, Максим Знак и Олга Коваљкова
Представници штаба Светлане Тихановске Марија Колесњикова, Максим Знак и Олга Коваљкова - Sputnik Србија
Пратите нас
Координациони савет опозиције у Белорусији нема за циљ преузмање државне власти неуставним путем, изјавила је повереница председничког кандидата Светлане Тихановске, Олга Коваљкова.

„Координациони савет ради на основу основних принципа Устава Републике Белорусије и нема за циљ одузимање државне власти неуставним путем, не позива на организовање и припрему акција које нарушавају јавни ред“, рекла је Коваљкова новинарима.

Према њеним речима, циљ савета је организовање процеса предаје власти и обезбеђивање слоге у друштву. Прво заседање савета најављено је за среду.

Савет нема политичке циљеве

Координациони савет белоруске опозиције нема политички програм и политичке циљеве, изјавио је адвокат штаба председничког кандидата Светлане Тихановске, Максим Знак.

„Координациони савет нема планове да дође на власт, што значи да нема политички програм и политичке циљеве“, рекао је Знак на брифингу.

Он је објаснио да ће савет бити састављен од 70 људи, а президијум од седам. Тренутно лидери Савета бирају кандидате од неколико стотина пријава.

Један од критеријума за улазак у састав президијума је да се лице мора „физички налазити на територији Републике Белорусије“, истакао је он.

Опозиција тражи нове изборе

Једна од лидера опозиције Марија Колесњикова, навела је да циљ Координационог савета остаје одржавање нових „поштених избора“ и додала да Светлана Тихановска на томе наставља да инсистира.

Она је демантовала изјаве председника Белорусије Александра Лукашенка да је разматрано поновно пребројавање гласова 9. августа.

„Нисмо контактирали, знамо да је део гласачких листића већ уништен. Поновно пребројавање гласова је физички немогуће, стога инсистирамо на новим поштеним изборима“, нагласила је Колесњикова.
Присталице белоруске опозиције на протесту у Минску - Sputnik Србија
Да ли ће Белорусија вечерас добити новог лидера?

После председничких избора, белоруска опозиција, која није признала њихове резултате, објавила је о стварању координационог савета за пренос власти. Коваљкова је раније саопштила да ће тај савет имати 70 чланова. Актуелни белоруски лидер Александар Лукашенко је, коментаришући формирање опозиционог савета, рекао да власти имају довољно мера да охладе „неке усијане главе“.

Масовни протести опозиције почели су широм Белорусије 9. августа после председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је са 80,08 одсто освојених гласова победио актуелни председник Александар Лукашенко. Опозиција не признаје изборне резултате и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су две особе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала